5ο εν δράσει

Ο απολογισμός μιας χρονιάς (με τα μάτια των μαθητών)

Καθώς η σχολική χρονιά βαδίζει στο τέλος της, πλήθος συναισθημάτων μάς πλημμυρίζουν και μας έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό. Είναι γεγονός πως ο σχολικός χρόνος γρήγορα πέρασε. Όμως, αυτά που ζήσαμε μέσα στις τάξεις, οι εμπειρίες, τα χαμόγελα με τους συμμαθητές μας, οι πλάκες, οι αγωνίες, οι ποικίλες δράσεις μας δε ξεχνιούνται εύκολα.

Όταν ξεκίνησε το σχολικό έτος όλοι ξέραμε ότι η χρονιά  θα ήταν απαιτητική. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου είχαν μεγάλο αγώνα μπροστά τους αλλά και μεγάλη αγωνία για το μέλλον τους. Από την άλλη τους νεοφερμένους μαθητές της Α΄ Λυκείου, τους περίμενε καινούριο σύστημα εξετάσεων που, επειδή ήταν άγνωστο αλλά και απαιτητικό, έσπειρε τον πανικό. Όλο το χρόνο περίμεναν να δούνε αν θα εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων και πώς θα είναι τα θέματα. Όμως, ευτυχώς κράτησαν την ψυχραιμία τους και μάλλον ελέγχουν το άγχος τους. Παιδιά, κουράγιο!!!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κάναμε την κατάληψή μας για λίγες μέρες. Γι’ αυτό στερηθήκαμε όλες μας φέτος. Σχεδόν όλοι  οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης συμμετείχαν. Αυτό που βέβαια ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του σχολείου μας ήταν η  έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας. Μια προσπάθεια τιτάνια, χωρίς υπερβολή, που απαιτούσε κυρίως θέληση, προσπάθεια, μεράκι, καινούριες ιδέες και πολύ χρόνο. Οι δυσκολίες αμέτρητες που θα μπορούσαν να κάμψουν και τον πιο αποφασισμένο δημοσιογράφο. Όμως δεν έγινε αυτό. Το ένα φύλλο έβγαινε μετά το άλλο κάθε μήνα και κάλυπτε όλη τη σχολική δράση αλλά και τα ενδιαφέροντά μας. Και ολοένα περισσότεροι νέοι δημοσιογράφοι προέκυπταν κάθε φορά. Βρισκόμαστε, επίσης, σε αναμονή για την έγκριση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, στο οποίο έχει δηλώσει συμμετοχή το σχολείο μας.

Δημιουργήσαμε ομάδες στα πλαίσια των προγραμμάτων. Εκτός από τη δημοσιογραφική ομάδα, άλλες δύο δραστηριοποιούνται όλους αυτούς τους μήνες , η φωτογραφική και η θεατρική. Η τελευταία θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στις 14 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος για τα αρχαία μνημεία της  Λέσβου.

Οι σχολικές γιορτές, φέτος, ανέδειξαν για άλλη μια φορά το θεατρικό ταλέντο μας. Στη γιορτή του Πολυτεχνείου, η  Γ΄ Λυκείου εντυπωσίασε με την απόδοση την ημερίδα του Euroscola στέλνοντας και τις δύο φορές αντιπροσώπους στο Στρασβούργο.  Συμμαθητές μας επίσης έστειλαν  γραπτά έργα τους σε διαγωνισμό Ελληνικής Λογοτεχνίας αλλά και Γαλλικής. Μάλιστα στον τελευταίο μία μαθήτρια της Β΄ Λυκείου κέρδισε το πρώτο βραβείο μ’ ένα ποίημα συγκινητικό για τη μητέρα!

Πήραμε μέρος και σε σχολικούς αθλητικούς αγώνες, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και στο ποδόσφαιρο και δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα κι εκεί. Εκεί που όμως πήραμε πολλά μετάλλια ήταν στους σχολικούς αγώνες στίβου.

Ήταν τόσο μαζική η συμμετοχή μας σε κάποιες περιπτώσεις που ακόμα και οι καθηγητές μας απορούσαν. Όπως συνέβη στο διαγωνισμό για τη δημιουργία λογότυπου για τη σχολική βία όπου μία ολόκληρη αίθουσα γέμισε από μαθητές που καλλιτεχνούσαν. Ακόμα και φιλόδοξους φιλοσόφους συμμαθητές είχαμε, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στον Πλάτωνα με πολύ καλές προοπτικές.

Σε πανελλήνιους διαγωνισμούς  στα μαθήματα των φυσικών επιστημών, στη Βιολογία, τη Χημεία και τη Φυσική, πήραν μέρος πολλοί μαθητές από όλες τις τάξεις. Μάλιστα, ο διαγωνισμός Φυσικής πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.

Επίσης, τον τελευταίο μήνα το σχολείο μας ανέλαβε τη διοργάνωση του 4ου Μαθητικού  Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (Μ.Φ.Ψ.Δ.) για το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Δύο ομάδες συμμαθητών μας παρουσίασαν τις εργασίες τους που αφορούσαν τη δημιουργία ενός ιστότοπου σε Weebly (Web 2.0 εργαλείο) για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και τη δημιουργία ενός ιστότοπου σε Weebly (Web 2.0 εργαλείο) με αναλυτικό οδηγό για το νησί μας. Και οι δύο εργασίες απέσπασαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Πολύ χρήσιμες για μας ήταν οι επαφές με επαγγελματίες της πόλης μας. Επισκεφτήκαμε το «Ραδιομέγαρο», επί της Ελ. Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό. Εκεί, μας έγινε ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις των ραδιοφωνικών σταθμών POP FM, Ράδιο Αίολος και Astra  όπου είδαμε ζωντανά πώς γίνονται οι ραδιοφωνικές εκπομπές και μιλήσαμε με ραδιοφωνικούς παραγωγούς!

Ο απολογισμός είναι δύσκολο να τελειώσει. Ό,τι ζήσαμε και ζούμε σ΄ αυτό το σχολείο δε θα φύγει ποτέ από μέσα μας…

ma8ites

Σχολιάστε

Top