Ας μιλήσουμε για την ηλικία μας…. ΕΦΗΒΕΙΑ
Από τις Σταυρούλα Τζιτζίνα, Γεωργία Τσουμπανέλλη, Βασιλεία Καραχάλια, Αγγελική Τσαμουρά και Γιώτα Χάνου
Η εφηβεία είναι μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής. Είναι επίσης και μια φάση κρίσης. Νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια συνέχεια ανάμεσα στο παιδί που ήμασταν και στον ενήλικα που θα είμαστε. Η εφηβεία είναι συγχρόνως και μια φάση κρίσης, επειδή υπάρχει άμεση και οριστική αλλαγή στο σώμα και στον ψυχισμό. Ωστόσο, αυτή η κρίση είναι πάντα μια πρόκληση για μια νέα αρχή.
Συχνά ερωτήματα του εφήβου
- Πώς μεταφράζεται ψυχολογικά η μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή;
- Πώς συμβαίνουν οι αλλαγές στο σώμα μου τόσο ξαφνικά;
- Πώς και γιατί νιώθω τόση ντροπή;
- Είμαι όμορφος/η ή άσχημος/η;
- Είμαι βίαιος/η;
- Γιατί να είμαι τόσο μόνος/η;
Η ψυχολογική μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα
Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος των υποσχέσεων. Η ταύτιση με τους γονείς – η επιθυμία να τους μοιάσουμε – δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να υποσχεθεί στον εαυτό του, ότι όταν ενηλικιωθεί θα έχει αυτά που τώρα δεν μπορεί να έχει ή που του απαγορεύονται, όπως η προσωπική ελευθερία, η αυτονομία και η ευχαρίστηση των ερωτικών επιθυμιών. Με τον ερχομό της εφηβείας και με ό,τι την συνοδεύει, δηλαδή, τη σωματική ωρίμανση και τις ψυχικές αλλαγές το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις παλιές του επιδιώξεις, δηλαδή, της ελευθερίας, της αυτονομίας και της ευχαρίστησης των σεξουαλικών ορμών.
Οι αλλαγές στο σώμα
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μοιάζουν να είναι οι πιο δύσκολες, επειδή δημιουργούν τις ανάλογες ψυχολογικές αλλαγές. Σαφείς διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων: τα κορίτσια ωριμάζουν νωρίτερα. Παρά τις τεράστιες ατομικές διαφορές, η σειρά, η ακολουθία, με την οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές της εφηβείας, είναι ίδια για όλα τα άτομα. Η σωματική ωριμότητα τόσο στ” αγόρια όσο και στα κορίτσια, οδηγεί στη συνειδητοποίηση του φύλου τους και στο να τοποθετηθούν σε σχέση μ” αυτό.
Γιατί είμαι τόσο μόνος;
Οι φάσεις θλίψης εναλλάσσονται με φάσεις που αισθάνομαι χαρά έως ευφορία. Είναι τότε, ίσως, που δέχομαι θετικά το γεγονός ότι αλλάζω, ότι ωριμάζω. Αν με ενδιαφέρει να βγω από τη θλίψη, ξεκαθαρίζω πρώτα, τι είναι σημαντικό για εμένα, σε ό,τι αφορά την προσωπικότητά μου και σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις μου. Η αυτοπειθαρχία είναι ένας τρόπος για να κερδίσουμε την ελευθερία. Μέσω αυτής της διεργασίας, θα έχουμε ουσιαστικά συμμετάσχει συνειδητά στη δημιουργία του δικού μας νοήματος για τη ζωή.
Σεξουαλικότητα
Η σεξουαλικότητα δεν ξεκινά στην εφηβεία. Είναι συνεχώς παρούσα σε όλη τη ζωή του ανθρώπου, με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται. Τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικότητας στην εφηβεία είναι η σωματική ωρίμανση, οι ψυχολογικές αλλαγές που τη συνοδεύουν και η αναζήτηση της ευχαρίστησης. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε γι” αυτήν απλά, γιατί πάντα υπάρχει το ζήτημα της ωριμότητας. Ο καθένας ωριμάζει στο δικό του χρόνο, με το δικό του τρόπο.
Συχνά ερωτήματα
- Πώς να τον/την πλησιάσω;
- Πότε είμαι έτοιμος/η να κάνω έρωτα;
- Και η εγκυμοσύνη; Μπορώ να την αποφύγω;
- Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.