Ο λόγος στην Γ΄ Λυκείου!

Ο λόγος στην Γ΄ Λυκείου!

Από τους Δέσποινα Στεφανίδη, Έλενα Χατζηκύρκου, Εύα Χατζηχαραλάμπους, Μιχάλη Τσακηρίδη, Αλέξανδρο Κουβαλάκη & Ιωάννα Λάγου

 

Ετοιμάζονται  να ανοίξουν τα φτερά τους. Ενηλικιώνονται. Προετοιμάζονται για τις επιλογές τους. Τι έχουν να μας πουν; Με ποιες σκέψεις και συναισθήματα αποχαιρετούν το σχολείο μας;

Απαντούν οι μαθητές: Νίκος Καρακλάς, Παρασκευή Καρασάββα, Βασίλης Κοντσέλλης

Ποια είναι η στιγμή που θα θυμάστε πάντα στο 5ο ΓΕΛ ;

    Ανάμεσα στις στιγμές που θα ξεχώριζα από το 5ο ΓΕΛ είναι η πενταήμερη εκδρομή που πήγαμε την περσινή χρονιά. Ήταν μια ευχάριστη στιγμή χαλάρωσης από το διάβασμα και ευκαιρίας να κάνουμε περισσότερη παρέα ως τάξη.

Νιώθετε ότι το λύκειο σας βοήθησε ώστε να βγείτε  δυναμικοί πολίτες στην κοινωνία;

    Από μια άποψη το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας. Συνεπώς, θα έλεγα πως οι εμπειρίες που απέκτησα με βελτίωσαν ως άτομο και κατάφεραν να με μετατρέψουν σε δυναμικό πολίτη. Σαφώς και το σχολείο μου έχει προσφέρει πλήθος γνώσεων, οι οποίες θα με βοηθήσουν να ενταχθώ ομαλά στην κοινωνία. Όμως είναι αμφίβολο αν  το σχολείο στην Ελλάδα μπορεί να  παράσχει πλήρως τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές του. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχει η τάση των καταλήψεων.

Πώς προσπαθείτε να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο που σας μένει;

     Παρόλο που τον τελευταίο χρόνο οι ελεύθερες ώρες μου έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο προσπαθώ έστω μια φορά τη βδομάδα να βγαίνω με τους φίλους μου, για να χαλαρώσω. Το χρόνο που μου περισσεύει μέσα στην εβδομάδα τον περνάω στον υπολογιστή, συζητώντας με τους φίλους μου.

Τι θα μας συμβουλεύατε τώρα ως παιδιά Β΄ λυκείου;

Προτείνω οι μαθητές της Β΄ Λυκείου να συγκεντρωθούν, να οργανώσουν το χρόνο τους και να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, ώστε να εξοικονομήσουν δυνάμεις και ενέργεια για το τέλος.

Νιώθετε τυχεροί που δίνετε Πανελλήνιες με το παλιό το σύστημα και όχι το καινούριο;

Νιώθω πολύ τυχερός. Παρόλα αυτά και το τωρινό και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά αγχωτικά και απαιτητικά. Με το νέο σύστημα υπάρχει αύξηση των φροντιστηριακών ωρών και περαιτέρω επιβάρυνση του  οικογενειακού εισοδήματος.

Πώς σκέφτεστε την πρώτη φορά που θα βρεθείτε πάνω απ’ το γραπτό των Πανελληνίων;

Σίγουρα πάρα πολύ άγχος, αφού είναι μια στιγμή, η οποία καθορίζει το μέλλον σου, ωστόσο θα προσπαθήσουμε ώστε να μη μας επηρεάσει.

Τώρα στην Τρίτη Λυκείου, που όλοι πάνω κάτω αντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα, έχετε έρθει πιο κοντά; Έχουν δημιουργηθεί νέες φιλίες;

    Η αλήθεια είναι πως όχι. Όλοι βέβαια αντιμετωπίζουμε το ίδιο άγχος και βρισκόμαστε στην ίδια θέση, όμως πλέον ο καθένας είναι στην πιο αγχωτική και σημαντική φάση της ζωής του, που δεν αφήνει περιθώρια συναναστροφής.

Τι θα σας λείψει πιο πολύ απ’ την καθημερινότητα του σχολείου;

Τα πάντα. Αλλά κυρίως οι συμμαθητές μας θα μας λείψουν απ’ το σχολείο γιατί κάνουμε μάθημα και παρέα με άτομα  που δεν βγαίνουμε έξω. Επίσης, είναι και η όλη η φάση και η πλάκα που κάνουμε στα διαλείμματα και το μάθημα. Όπως και να έχει τα μαθητικά χρόνια δεν επιστρέφουν  πίσω.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις εξετάσεις, αλλά σε όποια επιλογή κάνετε στη ζωή σας!!!

 

Σχολιάστε

Top