Επειδή αξίζει να θυμόμαστε……..

Επειδή αξίζει να θυμόμαστε……..

Πολλά και ενδιαφέροντα τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Λέσβου

   Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, στα χωριά της Λέσβου, σφάζουν το γουρουνάκι που τρέφουν όλη τη χρονιά και ξεχωρίζουν το κρέας. Ένα μέρος  το  καταναλώνουν νωπό, κατά τη διάρκεια των γιορτών, το υπόλοιπο το κάνουν λουκάνικα.

   Στολίζουν τα σπίτια τους για να ξεχωρίζουν στη γειτονιά, με διάφορα στολίδια  και αντί για δέντρο κάποιοι στολίζουν κλαδιά από πεύκο  ή καραβάκια. Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα, με ανταμοιβή κάποιο μικρό χρηματικό ποσό ή κάποιο γλύκισμα.

   Πολλά είναι τα γλυκίσματα, που συναντά κάποιος στο γιορτινό τραπέζι. Κυρίως κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή όπως αλλιώς τα λένε, φοινίκια, πλατσέντα , μπακλαβάς και δίπλες. Από φαγητά, το πιο συνηθισμένο είναι το σελινάτο (χοιρινό με σέλινο), το φρικασέ, τα ψητά κρεατικά ( μπριζόλες, λουκάνικα) και τα ρεβύθια με κρέας, κυρίως στην περιοχή του Μανταμάδου.

   H Πρωτοχρονιά συνοδεύεται από έθιμα όπως το «ποδαρικό», με το σπάσιμο του ροδιού (σύμβολο αφθονίας) στην είσοδο του σπιτιού, την μεταφορά «αμίλητου» νερού (αγιασμό από εκκλησία της Παναγίας, αυτός που τον φέρνει στο σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει καθόλου στον δρόμο) για καλή τύχη τη νέα χρονιά, καθώς και το κόψιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας με το φλουρί που θεωρείται σημάδι τύχης σε όποιον το βρει. Ακόμα, συνηθίζουν να κρεμάνε ένα κλαδί ελιάς στην είσοδο του σπιτιού για να έχουν καλή σοδιά την νέα χρονιά. 

Σχολιάστε

Top