Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Έμπολα

Παγκόσμιος συναγερμός
για τον ιό Έμπολα

Της Ιωάννας Ανιτσάκη
Εbola είναι μια νόσος από τον ιό Ebola, που πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στον ποταμό Εbola στο Κονγκό.
Επιδημία έχουμε μέχρι στιγμής σε 4 χώρες της Δυτικής Αφρικής: Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία. (πρόσφατα λένε ότι στην Νιγηρία σταμάτησε να υπάρχει η νόσος γιατί έχει πάνω από 40 ημέρες να εμφανιστεί κρούσμα.)
Στον δυτικό κόσμο έχουμε μερικά κρούσματα στην Ισπανία και στις ΗΠΑ σε νοσηλευτές που νοσήλευαν ασθενείς με νόσο Ebola.
Η νόσος αυτή μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σωματικά υγρά, όχι με τον αέρα η από τσιμπήματα κουνουπιών.
Ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι από 2-21 ημέρες. Η νόσος μεταδίδεται ΜΟΝΟ από ασθενείς που έχουν πυρετό. Στην αρχή εμφανίζεται σαν απλή γρίπη με πυρετό-κεφαλαλγία, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς. Μετά εμφανίζεται εμετός, διάρροια, αιμορραγίες και ανεπάρκεια των νεφρών και του ήπατος.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία η εμβόλιο.
Συστήνεται απομόνωση του ασθενούς, καλό πλύσιμο των χεριών μας και απολύμανση των επιφανειών με χλωρίνη η αντισηπτικά.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Ειδήσεις για την ασθένεια
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μια νέα υπηρεσία χαρτογράφησης στα «έξυπνα» κινητά έχει δημιουργηθεί σε μια προσπάθεια να παρακολουθείται η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, με στόχο να βοηθήσει τις κοινότητες που έχουν πληγεί από τον ιό στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με την ανακοίνωση των προγραμματιστών της υπηρεσίας.
Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της εταιρείας IBΜ με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ειδικούς από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η πρωτότυπη υπηρεσία επιτρέπει στους ανθρώπους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές να στέλνουν δωρεάν μηνύματα όταν εντοπίζουν κρούσματα Εμπολα και παράλληλα με το πρόγραμμα χαρτογραφείται η ακριβής τοποθεσία από όπου αποστέλλονται.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από χάρτες για τον εντοπισμό των αναγκών και των προβλημάτων με σκοπό την διασφάλιση της υγείας του προσωπικού που αποστέλλεται στις πληγείσες περιοχές.

Καταπέλτης για την αντίδραση του βιομηχανικού Βορρά στην επιδημία του Έμπολα ήταν ο Κόφι Ανάν, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC. «Αν η κρίση είχε πλήξει κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη, η αντιμετώπισή της θα ήταν, πιθανότατα, πολύ διαφορετική», «Η διεθνής κοινότητα αφυπνίστηκε μόνον όταν η ασθένεια έφτασε στην Αμερική και την Ευρώπη».
ebola2
εμπολα

Σχολιάστε

Top