Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της κακοποίησης ζώων στη χώρα μας

Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της κακοποίησης ζώων στη χώρα μας
Έλλη-Ελευθερία Μωραϊτου & Δώρα Χατζηηλία

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων έχει διογκωθεί σε ανησυχητικό βαθμό καθώς ο άνθρωπος είναι αυτός που έχει την τάση να είναι ο κυρίαρχος της γης συχνά μεταχειριζόμενος τα υπόλοιπα γήινα όντα ως απλά «αντικείμενα»… Όμως η κακοποίηση των ζώων δεν είναι κάτι που αγγίζει μόνο τους φιλόζωους και όσους αγαπάνε τα ζώα. Οποιαδήποτε πράξη βίας προκαλεί κοινωνική κατακραυγή και θα πρέπει να λαμβάνεται ως σήμα κινδύνου από τους αρμόδιους, για πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες.
Η συνηθέστερη μορφή κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα είναι οι δηλητηριάσεις με τη χρήση δολωμάτων. Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, οι φόλες είναι μια συνηθισμένη μορφή θανάτωσης ενός ζώου. Υπάρχουν όμως και βασανισμοί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ζώων καθώς φροντίζουν να αφήνουν αλυσοδεμένα τα ζώα χωρίς τροφή και νερό. Το φαινόμενο αυτό έχει ιδιαίτερη έξαρση στα νησιά της Ελλάδος και κυρίως στην Κρήτη όπου και έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες περιστατικά τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα, ανάλογα περιστατικά έλαβαν χώρα και στο νησί μας, προκαλώντας τον αποτροπιασμό μας….
Παρ’ όλα αυτά αρκετοί συμπολίτες μας παραμένουν άπραγοι δίχως να δείχνουν ίχνος ανθρωπιάς ή έστω ελάχιστο ενδιαφέρον.
Βέβαια ανάμεσά μας κυκλοφορούν πολλοί, οι οποίοι επιδεικνύοντας ευαισθησία απέναντι στο παρόν θέμα, αναλαμβάνουν ενεργό δράση είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένοι σε συλλόγους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει την ενεργότερη εμπλοκή αστυνομίας και δικαστικών αρχών στην καταπολέμηση του φαινομένου, έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά
που παλαιότερα θα έμεναν στην αφάνεια οδηγώντας έτσι στην τιμωρία των δραστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την έκταση του φαινομένου των βασανισμών, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον των ζώων απέστειλε εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των εισαγγελικών εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς ζώων κλπ.
Αυτή η απόφαση, λοιπόν, είναι τροχοπέδη στην εξάπλωση του συγκεκριμένου φαινομένου και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, με σκοπό την επίλυση αυτού του προβλήματος. Εμείς, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ελπίζουμε όντως να μειωθεί η έκταση του φαινομένου αφού ο βασανισμός των ζώων στη χώρα μας έχει λάβει διαστάσεις… ανεξέλεγκτες!
Η άμεση ευαισθητοποίηση όλων μας είναι η μόνη απάντηση σε τέτοιου είδους συμπεριφορές! Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι αξίζει να φέρουμε τον τίτλο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!
zoa3
ζωα

Σχολιάστε

Top