Santa Claus ή Αϊ Βασίλης…

Santa Claus ή
Αϊ Βασίλης…

Αν όπως λένε τα κάλαντα είναι από την Καισαρεία, γιατί τα παιδιά στέλνουν γράμματα στο χωριό του Αϊ Βασίλη, κάπου στη Λαπωνία, και γιατί στο πασίγνωστο τραγουδάκι είναι Santa Claus και Saint Bill; Να τα ξεκαθαρίσουμε:
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης είναι ένας πρωτοχρονιάτικος άγιος, κάτι ανάμεσα στον πραγματικό Ιεράρχη της Καισαρείας και σ” ένα πρόσωπο συμβολικό του Ελληνισμού, που ξεκινούσε από τα βάθη της ελληνικής Ασίας, κι έφτανε την ίδια μέρα σ” όλα τα πλάτη, από τον Πόντο ως την Κύπρο. Ξεκινούσε πεζοπόρος, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, με το ραβδί στο χέρι, και περνούσε απ” τους διάφορους τόπους. Καλόβολος πάντα έπιανε κουβέντα με όσους συναντούσε. Δεν ήταν φορτωμένος με δώρα, το μόνο που κουβαλούσε ήταν η ευλογία του και η «χαρά της γνώσης». Γι’ αυτό «βαστάει κόλλα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι».
Στην Ευρώπη και ιδίως στην Ολλανδία υπήρχε ο Sinter Klaas, ο οποίος ήταν ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών. Τον 17ο αιώνα Ολλανδοί Καλβινιστές μεταναστεύοντας στην Αμερική πήραν μαζί τους και την εικόνα του Αγίου Νικολάου και έτσι «δημιουργήθηκε» ο Saint Nick και ο Santa Claus. Για ευνόητους λόγους, δηλαδή για εμπορικούς, και εμείς ταυτίσαμε τον δικό μας Άγιο Βασίλειο με τον Δυτικό Άγιο του αγγλοσαξονικού κόσμου. Το 1931 η Κόκα Κόλα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Σάντα Κλάους στη χειμωνιάτικη διαφημιστική της εκστρατεία και ανέθεσε σε έναν Αμερικανό καλλιτέχνη, τον Χάντον Σάνμπλομ, να τον σχεδιάσει. Εκείνος επέλεξε τα χρώματα της Κόκα Κόλα και έτσι μας προέκυψε ο κόκκινος Άγιος Βασίλειος της coca cola.
αϊ βασιλης1
αϊ βασιλης2

Σχολιάστε

Top