Εθελοντισμός στην Ελλάδα της κρίσης

Εθελοντισμός στην Ελλάδα της κρίσης
Οθμάνι Κατερίνα, Κελαϊδίτη Θάλεια, Μυλοπτέρη Αφροδίτη

Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών που αναφέρονται στις εθελοντικές δράσεις των Ελλήνων, είναι απογοητευτικά.
Ο Έλληνας εθελοντής είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Ε.Ε. η Ελλάδα έλαβε την τελευταία θέση στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, με αναλογική συμμετοχή του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες, μικρότερη του 10%.
Ο εθελοντισμός αναμφισβήτητα δεν αποτελεί ένα από τα διακριτά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Η έννοιά του έχει εκφυλιστεί παίρνοντας διάφορες μορφές, όπως αυτή της εκμετάλλευσης.
Η έλλειψη παιδείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις αξίες και τους στόχους του εθελοντισμού, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την κουλτούρα του σύγχρονου τρόπου ζωής, του ατομικισμού και της κατανάλωσης που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες, ενδεχομένως να είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες για τα χαμηλά επίπεδα εθελοντικής προσφοράς στη χώρα μας. Η κρίση, παράλληλα αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για την εκδήλωση εθελοντικής δράσης.
Ωστόσο, αν και η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την τάση για εθελοντισμό στη χώρα μας, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έχουν αυξηθεί αρκετά οι εθελοντικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που θεωρείται πολύ ενθαρρυντικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής (τουλάχιστον μία φορά) εμφανίστηκε στις ηλικίες 25 – 49 ετών, ενώ το μικρότερο στις ηλικίες 16 – 24 ετών. Σε δείγμα 1.000 ατόμων, το 29,1% συμμετείχε σε δραστηριότητες εθελοντικές, ενώ οι γυναίκες εμφάνιζαν ανέκαθεν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε ΜΚΟ.
Στην Ελλάδα έχουν ιδρυθεί διάφορα κοινωφελή ιδρύματα. Τα κυριότερα από αυτά είναι Το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, τα οποία προσφέρουν βοήθεια σε άπορα παιδιά και οικογένειες. Τα ιδρύματα αυτά έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται εν πολλοίς από τις εισφορές των εθελοντών!

Εθελοντικές Δράσεις
στο Σχολείο μας
Ελπιδοφόρα μηνύματα δίνει η ευαισθητοποίηση νέων ανθρώπων και η εμπλοκή τους σε εθελοντικές δράσεις.
Το σχολείο μας επί σειρά ετών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Εθελοντισμού. Μια τέτοια δράση ξεκίνησε και φέτος, αρχές Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών.
Οι μαθητές μας ζήτησαν τη συνδρομή του θεολόγου μας, κ. Βασίλη Μαντζουράνη, προκειμένου να προσφέρουν χρήματα και τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται.
Ο κ. Μαντζουράνης μάς είπε γι’ αυτή την πρωτοβουλία των μαθητών:
«Στα πλαίσια του εθελοντισμού το σχολείο μας είχε αναλάβει την υιοθεσία δεκαπέντε μαθητών από την Ουγκάντα. Σε περίοδο κρίσης αποφασίσαμε να βοηθάμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην πόλη μας. Έτσι, φέτος σκεφτήκαμε να ενισχύσουμε τα συσσίτια απόρων της μητρόπολής μας. Με χρήματα και τρόφιμα που θα συγκεντρώσουμε θα διαθέσουμε 107 μερίδες φαγητού σε συμπολίτες μας».
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι ελάχιστες, αλλά με πολλή αγάπη, προσπάθειές μας θα προσφέρουν χαρά σε συνανθρώπους μας.

εθελοντισμος ελλαδα1

Σχολιάστε

Top