Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες

Ας μαγειρέψουμε και ας καλέσουμε συγγενείς και φίλους για να μοιραστούμε τις λιχουδιές μας…

Συνταγή για Μελομακάρονα
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό ελαιόλαδο
1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
250 γρ. πορτοκαλάδα
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
4 κουταλάκια του γλυκού μπέκιν
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
500 γρ. ζάχαρη, 2 κιλά αλεύρι
Για το σιρόπι:
1 κιλό μέλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Για το γαρνίρισμα:
500γρ. καρύδια
KAI ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ 6 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
1) Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
2) Πλάθουμε τα μελομακάρονα.
3) Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά.
4) Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
5) Τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο σιρόπι περίπου για 5΄ λεπτά (μέτριο σιρόπιασμα) ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε.
6) Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

…και για Κουραμπιέδες
Υλικά:
4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μία κούπα βούτυρο
μία κούπα βούτυρο αγνό
μισή κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι βανίλια
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
μία κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
Εκτέλεση
Χτυπήστε τα δύο βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμα αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακιά και αφράτη που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπ-πατ αστεράκια ή άλλα σχέδια και απλώστε τα σε λαμαρίνα. Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175 βαθμούς για μισή ώρα περίπου για να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγούνε από το φούρνο, βγάλτε τους με προσοχή επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων ένα μήνα.
Καλή Επιτυχία!!!

melo1

Σχολιάστε

Top