Το νόημα των Χριστουγέννων

Ποιο είναι το πραγματικό νόημά τους;
Ανδρόνικου Έφη και Μωραϊτου Έλλη

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους πλησιάζουν. Η αναμονή των γιορτών συνοδεύεται πάντα με ανυπομονησία και ενθουσιασμό. Δειλά δειλά στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνει η χώρα μας, γιορτινές βιτρίνες στολίστηκαν, εποχιακά καταστήματα με Χριστουγεννιάτικα στολίδια άνοιξαν τις πόρτες τους, οι διαφημίσεις για παιδικά παιχνίδια και δώρα στην τηλεόραση πληθαίνουν, στολισμένοι δρόμοι και πλατείες φωτίζονται.
Μέσα σ’ αυτή τη λάμψη και το τεχνητό φως, οι άνθρωποι που ψάχνουν την πραγματική ουσία των Χριστουγέννων είναι πολύ λίγοι! Περνούν, λοιπόν, τα Χριστούγεννα χωρίς να αγγίζουν σχεδόν την ψυχή κανενός. Μήπως η γιορτή των Χριστουγέννων εξυπηρετεί άλλους σκοπούς; Το ξόδεμα χρημάτων, την ανταλλαγή δώρων και την ψεύτικη διασκέδαση των νέων σε κλαμπ και σε μπαρ;
Άραγε πού βρίσκεται, πού χωράει ο Χριστός σε αυτές τις γιορτές; Είναι ο μεγάλος απών αν και η γιορτή του ανήκει απόλυτα. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί γεννήθηκε ο Χριστός στον κόσμο μας; Για να μπορέσει να συνεχίσει ο άνθρωπος να είναι άνθρωπος. Σήμερα, όμως το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι πλέον πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά ένα εμπορικό δημιούργημα που καθηλώνει τις σκέψεις των ανθρώπων σε πράγματα υλικά.
Η αγάπη προς όσους εκτιμούμε αλλά και άλλους που μας χρειάζονται είναι ανάγκη να επανέλθει στις ζωές μας και τούτη η εποχή της κρίσης, η οποία αν μη τι άλλο είναι βαθύτατα κρίση αξιών, είναι η καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο.
Τα Χριστούγεννα, αλλά και κάθε γιορτή, θα πρέπει να ξεφύγουν από τον κλειστό κύκλο της συνήθειας και αυτό το «λόγω της ημέρας» να γίνει για εμάς η κάθε μέρα που περνάει, μια ευκαιρία τόσο για να διορθώσουμε τα όποια μας λάθη, αλλά και να αποδείξουμε πως ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αλληλεγγύης, δεν έχει χρόνο ή τόπο, μιας και είναι τρόπος που δρα και φέρεται κανείς κατά την διάρκεια όλης του της ζωής. Αυτή η κρίση και αυτές οι γιορτές μπορούν να γίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβληματισμό και αναζήτηση ουσιαστικών πραγμάτων στη ζωή μας.
Οι μεγαλύτεροι αν αφεθούν στην νοσταλγία των ημερών θα θυμηθούν Χριστούγεννα από άλλες χρονιές. Αναμνήσεις παιδικές, αγνές. Από χρονιές που πίστευαν και περίμεναν με χαρά τον ερχομό του Άη Βασίλη, τότε που ένοιωθαν ότι πραγματικά κάτι εξαιρετικό συνέβαινε τα Χριστούγεννα.
Οι συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες της καθημερινότητας και η αβεβαιότητα για το αύριο παραμερίζονται τις ημέρες αυτές. Το νόημα του πιο λαμπρού γεγονότος στην Ιστορία της Γης, της Γέννησης του Θεανθρώπου και το αισιόδοξο μήνυμά του προβάλλει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ένα μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης όλων των ανθρώπων και κίνητρο παράλληλα για περισυλλογή. Μια αφορμή για αυτοκριτική και ιεράρχηση των υποχρεώσεών μας. Μία διαδικασία που θα βοηθήσει τον καθένα μας να προσπεράσει τις τυχόν εμπάθειες και φιλονικίες που δυσχεραίνουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης της φροντίδας και του ενδιαφέροντος για τους άλλους. Αυτό ας αναζητήσουμε στις φετινές γιορτές!
Ας προσφέρουμε λοιπόν, αγάπη συμπόνια και στήριξη στους συγγενείς, στους φίλους, στους συναδέλφους, στους συνανθρώπους μας…

noima1

Σχολιάστε

Top