Επειδή μας αρέσει να μαθαίνουμε…

Επειδή μας αρέσει να μαθαίνουμε…

Σταυρούλα Τζιτζίνα, Τζερεμέ Έφη, Τσουμπανέλλη Γεωργία

Τις μέρες των αποκριών γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής. Συγκεκριμένα, το καρναβάλι, ονομαζόμενο, γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.
Πολλές και αξιόλογες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρα μας:
Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.
Άλλος ένας θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που ξεκίνησε το 1966. Έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Κάθε χρόνο στην περίοδο του τριωδίου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό στα Βαλκάνια.
Αφήσαμε τελευταίο, αλλά όχι υποδεέστερο, το Αγιασώτικο καρναβάλι, που λαμβάνει χώρα στο νησί μας. Η καρναβαλική σάτιρα επικεντρώνεται σε καταστάσεις, γεγονότα, ή επεισόδια που διαδραματίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που προηγήθηκε, ή ακόμη και στο απώτερο παρελθόν, κυρίως στην ίδια την Αγιάσο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και στο διεθνή χώρο. ‘Οπως ανέφερε και ο Α. Μηνάς, από τους πρωταγωνιστές του καρναβαλιού από τη δεκαετία του 1960, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, «Μόνο στην Αγιάσο, έχουμε το δικό μας πνεύμα, το δικό μας χιούμορ…μπορεί να σε πειράζουν και να μην καταλαβαίνεις τίποτα. Έχουμε το δικό μας στυλ. Άλλα λέμε άλλα εννοούμε…».
Μένει να το διαπιστώσουμε!!!
apokries1

Σχολιάστε

Top