Παράδεισος στους πρόποδες του Ολύμπου!!! Ασώματος

Παράδεισος στους πρόποδες του Ολύμπου!!!
Ασώματος

Γιάννης Κεφάλας, Γρηγόρης Δουμούζης

Το χωριό Ασώματος βρίσκεται 22 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης στον οδικό άξονα προς Αγιάσο. Είναι ορεινό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Όλυμπος. Στο χωριό διατηρούνται αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Η ιστορία του αρχίζει από πολύ παλιά. Κατά τα μέσα των μεσαιωνικών χρόνων ελεύθεροι καλλιεργητές γης υπό το φόβο πειρατικών επιδρομών, μετακινήθηκαν από τον αγροτικό οικισμό που είχαν δημιουργήσει στη θέση «Χωραφέλια» (3 χλμ περίπου βόρεια του σημερινού χωριού) προς νότο και δημιούργησαν περισσότερους οικισμούς. Ο μεγαλύτερος από αυτούς ήταν η «Καστανιά». Έτσι ιδρύθηκε το χωριό Ασώματος.
Την ονομασία του πιστεύεται ότι την πήρε από το ναό του χωριού που είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Επειδή πάντα αναφέρεται ο Μιχαήλ πρώτος, ως πνεύμα χωρίς σώμα, το χωριό ονομάστηκε Ασώματος. Το 1464 πολλοί κάτοικοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.
Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και το Εκκλησιαστικό-Λαογραφικό μουσείο του ναού όπου φυλάσσονται χειρόγραφα, παλαιά λειτουργικά βιβλία, ιερά σκεύη, άμφια, παλαιές εικόνες, ένας από τους παλαιότερους επιτάφιους, συλλογή από νομίσματα και εκκλησιαστικά μπιλιέτα και πολλά άλλα αξιόλογα αντικείμενα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα στο Δημοτικό σχολείο του χωριού στεγά-

ζεται το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, με σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής.
Μια επίσκεψη στο χωριό θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη! Παλιά ωραία πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, γραφικά καφενεία, όμορφες μαρμάρινες βρύσες και ευλαβικά ξωκλήσια προβάλλουν σε κάθε γωνιά.
Χειμώνα ή καλοκαίρι, ο Ασώματος αποτελεί ιδανικό προορισμό, για όσους επιζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση. Τα σοκάκια του χωριού και οι περιπατητικές διαδρομές γύρω απ’ αυτό προκαλούν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει! Ο καφές στα καφενεία της αγοράς και η συζήτηση με τους φιλικούς, και με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ Ασωματιανούς, είναι μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη για τον φιλοξενούμενο.
Πραγματική εμπειρία, εξάλλου, αποτελεί η συμμετοχή στη Λειτουργία του Επιταφίου του χωριού. Η ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα κατανυκτική, μετουσιώνει περιγραφές από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη.
Τέλος αξίζει να επισκεφθεί κανείς την τοποθεσία «Άγιοι Ανάργυροι». Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία με γραφικά καφενεδάκια χωμένη μέσα στα πλατάνια που ενδείκνυται για αναψυχή και ξεκούραση.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς. Πολλές γυναίκες ασχολούνται και με την τέχνη της ύφανσης και της καλαθοπλεκτικής, η οποία είναι ανεπτυγμένη από πατέρα σε γιο. Στο χωριό λειτουργεί ο «Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ασωμάτου» με ξεχωριστά προϊόντα.
Ένα από τα πιο ωραία χωριά της Λέσβου !!!
asomatos

Σχολιάστε

Top