Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα

Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα

Νικόλας Γιαννακίδης

Πριν από αυτήν την τελική συναλλαγή είχε ανατεθεί σε ειδική Εξεταστική Επιτροπή να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης και τα πορίσματά της τέθηκαν υπόψη του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίας που έλαβε χώρα, ακούστηκαν πολλές φωνές που εξέφρασαν σκεπτικισμό και απόρριψη για τις ενέργειες του Έλγιν. Ακόμα και σκέψεις για την επιστροφή των Μαρμάρων διατυπώθηκαν τότε για πρώτη φορά. Ισχυρές ενστάσεις ακούστηκαν και εκτός Κοινοβουλίου, με θερμότερο υποστηρικτή τους τον Λόρδο Βύρωνα.
Τα Γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen, που δημιουργήθηκε γι” αυτόν τον σκοπό. Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα.
Η μεγάλη Ελληνίδα με φλογερά λόγια υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα Μάρμαρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός μοναδικού μνημείου και για το λόγο αυτό πρέπει να επιστρέψουν σ’ αυτό.
Κατέρριψε το επιχείρημα ότι η επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα θα αποτελούσε αφορμή για το «άδειασμα» των Μουσείων όπου Γης από αρχαιότητες.

Σε λόγο της αείμνηστης Μελίνας στο Λονδίνο στα 1986 ακούγονται οι αιρετικές φράσεις :
«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.
Υπάρχει ο Δαυίδ του Michael Angelo
Υπάρχει ο Μυστικός Δείπνος του Da Vinci
Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη
Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner
Υπάρχει η Capella Sixtina
Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.»
Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής και κατασκευής τους υποστηρίζεται ενεργά από διεθνή, ομότιτλη επιτροπή. Η αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από την επίσημη θέση της εκπροσώπου της UNESCO, με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007 αναφέρεται ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Νεότερη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου (2009) ανέφερε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Ελγίνεια, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση. Η επίλυση του θέματος των Μαρμάρων αποτελεί πλέον εθνική υπόθεση.
elginia

Σχολιάστε

Top