Ήξερες ότι…

Ήξερες ότι: Μιχαέλα Βαρβερίδη, Μαρία Γιουμπέκα
\

Το 2014 ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με παγκόσμια θερμοκρασία 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, όπως μεταδίδει το BBC.
Η έρευνα δημοσεύτηκε από τη NASA και την αμερικανική ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) και επιβεβαιώνει τις πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ.
Ο Γκάβιν Σμιντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκοντάρ για Διαστημικές Μελέτες της NASA εξηγεί πως «Η κατάταξη της κάθε χρονιάς στη συνολική λίστα επηρεάζεται από σύνθετα καιρικά μοτίβα, ωστόσο τα μακροπρόθεσμα πρότυπα επηρεάζονται αυτή τη στιγμή πρωτίστως από το φαινόμενο του θερμοκηπίου», συμπληρώνει.
Η NASA και η NOAA διαχειρίζονται δύο από τις τρεις βάσεις δεδομένων των παγκόσμιων θερμοκρασιών, με το βρετανικό Met Office να διαχειρίζεται την τρίτη. Τα δεδομένα συλλέγονται συνολικά και χρησιμοποιούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) για να εξάγονται τα στατιστικά.
Στην έκθεσή του για το 2014, ο WMO κατέγραψε στοιχεία που αποτέλεσαν ρεκόρ:
1) Τον Σεπτέμβριο, σε μέρος των Βαλκανίων παρατηρήθηκε πάνω από το διπλάσιο του μηνιαίου μέσου όρου βροχοπτώσεων, ενώ σε τμήματα της Τουρκίας πάνω από το τετραπλάσιο.

2) Η πόλη Γκελμίν στο Μαρόκο δέχθηκε περισσότερη από τη μέση ετήσια βροχόπτωση μόλις σε 4 ημέρες.
3) Η δυτική Ιαπωνία έζησε τις πιο ισχυρές αυγουστιάτικες καταιγίδες στα χρονικά της.
4) Μέρη των δυτικών ΗΠΑ έζησαν παρατεταμένη ξηρασία, όπως και μέρη στην Κίνα, την κεντρική και νότια Αμερική.
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατέγραψαν την περασμένη χρονιά οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, στη Ρωσία, στις δυτικές ΗΠΑ, στη βόρεια Αφρική και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο υδράργυρος επίσης στο εσωτερικό της νοτιοαμερικανικής ηπείρου αλλά και στις δυτικές και ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Τα τελευταία 38 χρόνια οι θερμοκρασίας του πλανήτη βρίσκονται αισθητά πάνω από τον μέσο όρο, αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ αποδίδονται κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας στις επιφάνειες των ωκεανών. Την περασμένη χρονιά η θερμοκρασία τους ήταν υψηλότερη κατά 0,57 βαθμούς Κελσίου από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, ξεπερνώντας κατά 0,05 βαθμούς τις χρονιές ρεκόρ (1998 και 2003).
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2014 θα πρέπει να αφυπνίσουν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ώστε να ασχοληθούν με τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

thermi

Σχολιάστε

Top