NORMAN ATLANTIC: Ανείπωτη τραγωδία

NORMAN ATLANTIC: Ανείπωτη τραγωδία
Φωτεινή Μπόλκα

Συγκλονιστικά γεγονότα σημάδεψαν την Ελλάδα και την Ιταλία την 28η Δεκεμβρίου 2014, καθώς σε πλοίο που ξεκίνησε από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ιταλία ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα, από τα οποία 432 διασώθηκαν, 10 έχασαν τη ζωή τους και 36 αγνοούνται.
Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε τα ξημερώματα, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, και δεν σταμάτησε ώσπου τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού να νικήσουν τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωναν την περιοχή ανοιχτά της Αλβανίας και να σώσουν τους επιβαίνοντες από το ζωντανό τους εφιάλτη.
Αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εσωτερικό του πλοίο, κατόπιν ερευνών φαίνονται να είναι δύο. Κάποιοι ερευνητές, υποστηρίζουν πως μια πιθανή αιτία της πυρκαγιάς ήταν το «υπερβολικό» φορτίο που μετέφερε το πλοίο. Η αμέσως επόμενη εκδοχή στηρίζεται σε αποκάλυψη που έγινε την 20η Ιανουαρίου. Eιδικοί εντόπισαν το κύριο μαύρο κουτί του Norman Atlantic, Έτσι, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, και τις πρώτες ανακοινώσεις των πραγματογνωμόνων, φέρεται να προέκυψαν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το ναυτικό αυτό δράμα μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να περιγράψει τις στιγμές απόλυτου τρόμου και τις ώρες αγωνίας που έζησαν οι επιβάτες του μοιραίου Norman Atlantic, μέχρι τα ελικόπτερα διάσωσης να τους μεταφέρουν από το φλεγόμενο πλοίο στα παραπλέοντα. Χαρακτηριστική και ανατριχιαστική ήταν η μαρτυρία επιβάτη:

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πλοιάρχου Αρτζίλιο Τζακομάτζι, θεωρητικά όλοι οι επιβαίνοντες μπορούσαν να σωθούν χρησιμοποιώντας τις τέσσερις σωστικές λέμβους του πλοίου. Φυσικά, τόνισε πως μόνο όσοι άκουσαν και ακολούθησαν τις οδηγίες που έδινε για την εκκένωση του πλοίου, σώθηκαν. Οι υπόλοιποι δυστυχώς που πανικοβλήθηκαν και έχασαν την ψυχραιμία τους, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ευτυχώς, για την πλειοψηφία των επιβατών τα αποτελέσματα της ναυτικής τραγωδίας δεν ήταν θανατηφόρα. Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας, απένειμαν μετάλλια εξόχου πράξεως στα 42 μέλη του πληρώματος που με μεγαλοψυχία και αγωνιστικότητα συμμετείχαν στην επιχείρηση του Norman Atlantic και χάρισαν πάλι το χαμόγελο στα πρόσωπα των πληγέντων.
norman1
norman2

Σχολιάστε

Top