Οι συνέπειες της λανθασμένης στάσης του σώματος

Οι συνέπειες της λανθασμένης στάσης του σώματος
Παναγιώτα Κατζανού

Η σωστή στάση του σώματος κοντεύει να γίνει είδος εν ανεπαρκεία. Η παρατεταμένη καθιστική θέση και η κακή στάση του σώματος έχουν άσχημες συνέπειες στη σωματική υγεία, επηρεάζοντας παράλληλα και την ψυχική διάθεση του ατόμου.
Πρώτα από όλα η λανθασμένη στάση του σώματος, δηλαδή το καμπούριασμα, έχει ως αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα και τη χαλάρωση και αποδυνάμωση των κοιλιακών και των θωρακικών μυών. Παράλληλα η περιοχή της κοιλιάς πιέζεται ελαττώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα τη δυσπεψία, που με τη σειρά της προκαλεί λήθαργο και νωθρότητα.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η αρνητική επίδραση του καμπουριάσματος στην ομαλή λειτουργία της κοιλιακής χώρας, καθώς και η επιδείνωση της κατάστασης του εντέρου για όσους ήδη πάσχουν από εντερικές διαταραχές. Επιπρόσθετα, το διάφραγμα πιέζεται και ωθείται προς τον θώρακα με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αναπνοή.
Τελευταία στη σειρά, αλλά όχι στη σημασία, πρέπει να σημειωθούν τα αποτελέσματα της λανθασμένης στάσης του σώματος στον ψυχολογικό τομέα. Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που καμπουριάζουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατακλύζονται από αισθήματα κατωτερότητας. Αισθάνονται ανασφάλεια και φοβούνται να εκφράσουν την
άποψή τους ανοιχτά. Οδηγούνται, έτσι, στο περιθώριο και στην παθητική συμπεριφορά. Γενικότερα, η καμπουριασμένη στάση του σώματος οδηγεί σε μία εσωστρεφή στάση ζωής.
Γι” αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρεί κανείς σωστή στάση σώματος όχι μόνο για να αποφύγει τραυματισμούς και να προφυλαχτεί από μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και για να επηρεάσει θετικά τον ψυχισμό του και τη διάθεσή του.
Εάν, επομένως, έχετε στη καθημερινή σας ζωή μια καλή στάση, είναι πολύ σημαντικό, διότι, μπορεί να σας ανακουφίσει από τα κοινά προβλήματα, όπως τον πόνο στη πλάτη ή στον αυχένα, τους πονοκεφάλους και την κόπωση, μέχρι και να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας.

Κρατάτε το σώμα σας σε ευθυγράμμιση. Ενώ στέκεστε όρθιοι, πρέπει να έχετε τη πλάτη ευθεία, τους ώμους τετραγωνισμένους μέχρι το πηγούνι, το στήθος έξω, το στομάχι μέσα, τα πόδια προς τα εμπρός και τα ισχία και τα γόνατα σας σε μια ουδέτερη θέση.
Όταν είστε καθιστοί, τότε θα πρέπει να έχετε ίσια την πλάτη σας και τους ώμους σας πίσω
stasi1
stasi2

Σχολιάστε

Top