μερα γυναικας
8η Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Γεωργία Τσουμπανέλλη, Έφη Τζερεμέ, Σταυρούλα Τζιτζίνα
Ας γυρίσουμε όμως στο μακρινό τότε…
Ήταν 8 Μαρτίου του 1908, όταν χιλιάδες εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας απαίτησαν δικαίωμα ψήφου, κλείσιμο των φρικτών κάτεργων εργασίας, και διακοπή της εμπορίας παιδιών. Οι συγκεντρώσεις αντιμετωπίστηκαν με βιαιότητα, όμως η «εξέγερση των 20.000 » ήταν μία νίκη.
Την αρχή έκαναν Εβραίες και Ιταλίδες εργάτριες των εργοστασίων ιματισμού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν κάτω των 20 ετών. Οι γυναίκες εκείνης της εποχής που, για να επιβιώσουν, εργαζόντουσαν το ίδιο σκληρά με τους άνδρες, «σήκωσαν» το κεφάλι για να κερδίσουν σεβασμό, ισότητα και καλύτερες συνθήκες ζωής.
Το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
– Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.
– Η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Clara Zetkin πρότεινε τον παγκόσμιο εορτασμό της ημέρας το 1910 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς, και ο πρώτος επίσημος εορτασμός της έγινε το 1911.
Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της υπόβαθρο, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.
Ας μη γελιόμαστε : έχουν ακόμα να γίνουν πολλά προκειμένου να μιλάμε για ισότητα των δύο φύλων !
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.