οσκαρ

OSCARS 2015
Χατζηδημητρίου Καλλιόπη, Βασίλαρου Βάσω

Η 87η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστά κυρίως ως Βραβεία Όσκαρ, τίμησε τις καλύτερες ταινίες του 2014. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στο Ντόλμπι στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνια και οικοδεσπότης της τελετής ήταν ο Νιλ Πάτρικ Χάρις. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2015 από την πρόεδρο της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άιζακς, τους σκηνοθέτες Τζ Έιμπραμς και Αλφόνσο Κουαρόν και τον ηθοποιό Κρις Πάιν.
Η «μαύρη» κωμωδία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου «Birdman» αναδείχθηκε κορυφαία, αποσπώντας το βραβείο καλύτερης ταινίας στην 87η απονομή των Όσκαρ. Κατά πολλούς αναμενόμενη η βράβευση της Τζούλιαν Μουρ με το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου, ως καθηγήτρια πανεπιστημίου, που πάσχει από πρόωρο Αλτσχάιμερ, στο «Still Alice». Ο Βρετανός Έντι Ρέντμεϊν έγινε το νέο μεγάλο αστέρι του Χόλιγουντ παίρνοντας το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη «Θεωρία των Πάντων». Το Όσκαρ εξέπληξε αρκετούς με δεδομένο ότι σε όλες τις προηγούμενες βραβεύσεις των Χρυσών Σφαιρών ή των BAFTA δεν κατάφερε να διακριθεί. «Το Όσκαρ ανήκει σε όλους εκείνους τους ανθρώπους στον κόσμο, που πάσχουν από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Ανήκει ιδιαίτερα στον Στήβεν, την Τζέιν και τον Τζόναθαν Χόκινγκ», επεσήμανε κατά την παραλαβή του Όσκαρ ο νεαρός ηθοποιός. Επί επτά μήνες ο Ρέντμεϊν προετοιμαζόταν για να υποδυθεί τον Στήβεν Χόκινγκ σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του και της συμπεριφοράς του διάσημου αστροφυσικού.

Για την Πατρίσια Αρκέτ ήταν η πρώτη φορά, που κέρδισε ένα Όσκαρ, για τον ρόλο της μητέρας στην ταινία «Μεγαλώνοντας» και την ανατροφή των δύο παιδιών της. Παρά τις έξι υποψηφιότητες για τον δημιουργό Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, η βραδιά δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε και περιορίστηκε στο ένα βραβείο. Ο Τζέι Κέι Σίμονς πήρε το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου για τον αυταρχικό καθηγητή της τζαζ, που καθοδηγεί έναν ντράμερ και τον φτάνει στα όριά του λόγω του απαιτητικού χαρακτήρα του στην ταινία «Whiplash». Πρώτη φορά υποψήφιος και πρώτο Όσκαρ για τον 60χρονο ηθοποιό με την ταινία να βραβεύεται και στους τομείς του μοντάζ και της μίξης ήχου. Το «ξενοδοχείο «Grand Budapest» του Γουές Άντερσον, μπορεί να είχε εννέα υποψηφιότητες και να έφυγε με τέσσερα Όσκαρ, αλλά όλα ήταν σε τεχνικούς τομείς: ενδυματολογικού, μακιγιάζ, σχεδιασμού παραγωγής και καλύτερης μουσικής για τον Αλεξάντερ Ντεσπλά, του οποίου η μητέρα είναι Ελληνίδα.
Τη βραδιά παρουσίασε ο Νιλ Πάτρικ Χάρις. Στη σκηνή ανέβηκε η Lady Gaga, η οποία πήρε μέρος στο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της ταινίας «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Στη σκηνή ως παρουσιαστές εμφανίστηκαν επίσης οι Τζένιφερ Άνιστον, Έντι Μέρφι, Τζον Τραβόλτα και η Ντακότα Τζόνσον του 50 Shades Of Grey. Η τελευταία μάλιστα έφτασε στο Kodak Theatre συνοδευόμενη από τη διάσημη μαμά της, την ηθοποιό Μέλανι Γκρίφιθ.
osc1

osc2

Σχολιάστε

Top