πασχα

Αφιέρωμα: Πάσχα

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού και αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε! Τα τελευταία χρόνια το αυγά βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα.
Η μαθήτρια Ραφαέλα Τσολάκη μας προτείνει τρόπους βαφής των πασχαλινών αυγών:
Όλοι σχεδόν σήμερα έχουμε υιοθετήσει έναν διαφορετικό, πιο φιλικό τρόπο ζωής. Είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα τρόφιμα τα οποία επιλέγουμε. Προσπαθούμε να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς συντηρητικά και πρόσθετες ουσίες που βλάπτουν τον οργανισμό μας. Γιατί λοιπόν να βάφουμε το Πάσχα τα αβγά μας με τα τοξικά χρώματα του εμπορίου; Με απλά υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας μπορούμε να δώσουμε στα αβγά μας χρώμα με φυσικό τρόπο.
Κόκκινο λάχανο για μπλε χρώμα.
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βράζουμε σε νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει λευκό ξύδι. Μόλις πάρει μερικές βράσεις, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη βάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Βυθίζουμε στο υγρό τα ήδη βρασμένα αβγά και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν τη σωστή απόχρωση.
TIP: Μπλε χρώμα αποκτούν και με χυμό από «μαύρα» σταφύλια.

Ξερά κρεμμύδια για κόκκινο χρώμα.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τις φλούδες από ξερά κρεμμύδια με ξίδι. Μόλις πάρει μερικές βράσεις, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Βυθίζουμε τα ήδη βρασμένα αβγά στο χρωματιστό νερό αρκετή ώρα, για να αποκτήσουν βαθύ και πλούσιο χρώμα.
ΤΙΡ: Μια ωραία ιδέα διακόσμησης των αβγών είναι να κολλήσετε στην επιφάνειά τους αυτοκόλλητα σε διάφορα σχήματα πριν τα βυθίσετε και τα αφαιρείτε όταν στεγνώσουν. Επίσης τα αρχικά της αλφαβήτου θα ήταν πολύ πρωτότυπο, αφού ο καθένας θα έπαιρνε το αβγό με το αρχικό του.
Φύλλα μαϊντανού για πράσινο χρώμα.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από ένα ματσάκι μαϊντανό, ώστε να βγάλουν περισσότερους χυμούς. Τρίβουμε τα φυλλαράκια απαλά στην επιφάνεια των ήδη βρασμένων αβγών. Αμέσως τα αβγά θα αποκτήσουν το χρώμα του γρασιδιού.
Κρόκος Κοζάνης για κίτρινο χρώμα.
Στο νερό που θα βάλουμε να βράσουν τα αβγά ρίχνουμε μερικές κλωστές κρόκου Κοζάνης (σαφράν) και ξίδι. Μετά από 10’ αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζουμε τα κίτρινα, τώρα πια, αβγά προσεκτικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν, χωρίς να τα σκουπίσουμε.
ΤΙΡ: Αν θέλετε πιο απαλό χρώμα, μπορείτε να τα βάψετε τρίβοντας τα με φλούδες πορτοκαλιού ή πέταλα από κίτρινο χρυσάνθεμο.
Μόλις κρυώσουν τα αβγά μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο για λάμψη. Καλό θα ήταν τα αβγά που θα επιλέξετε να είναι λευκά, για να είναι πιο έντονο το χρώμα τους.
pasx1

Σχολιάστε

Top