«Πειραματόζωα» των σύγχρονων κοινωνιών…! Ακτινοβολία

«Πειραματόζωα» των σύγχρονων κοινωνιών…!
Ακτινοβολία
Μπόλκα Φωτεινή, Βασίλαρου Βασιλική
Ενόψει του καλοκαιριού, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα γύρω από το τόσο σημαντικό θέμα των ακτινοβολιών που δέχεται ο άνθρωπος:
Τι είναι η Ακτινοβολία;
Γενικά, ακτινοβολία ονομάζουμε κάθε είδος ενέργειας (π.χ. ηλεκτρομαγνητική, ηλιακή), που εκπέμπεται με τη μορφή κυμάτων.
Είναι επικίνδυνη η Ηλιακή ακτινοβολία;
Ο Ήλιος είναι αντιπροσωπευτικό αστέρι του γαλαξία μας, που εκπέμπει ενέργεια με την μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι κατά:
• 42,1 % η υπέρυθρη περιοχή
• 51,8 % η ορατή περιοχή
• 6,1 % η υπεριώδης περιοχή
Η τελευταία ενοχοποιείται για:
Ρυτίδες, ξηρότητα –καρκίνο δέρματος, εμφάνιση κηλίδων, μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, βλάβες DNA. Πώς θα προφυλαχθώ από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία;
Σωστή εφαρμογή αντηλιακού και γυαλιά ηλίου!!
Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 20΄- 30΄ πριν την έκθεση στον ήλιο και επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες και οπωσδήποτε μετά το κολύμπι και την χρήση πετσέτας.
Τα γυαλιά ηλίου προσφέρουν 99-100% προστασία από ακτίνες και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια από την έκθεση στον ήλιο. Η χρήση γυαλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά, επειδή η διαπερατότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα από το μάτι είναι υψηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες. Είναι λογικό λοιπόν να χρησιμοποιούνται γυαλιά με προστατευτικά φίλτρα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ποιες οικιακές συσκευές εκπέμπουν βλαβερή για τον οργανισμό μας ακτινοβολία:

• Router
Το θαυματουργό κουτάκι που διαμοιράζει internet ασύρματα (και ενσύρματα) σε όλο το σπίτι εκπέμπει υψηλής συχνότητας ακτινοβολία και δεν θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον χώρο που κοιμόμαστε ή περνάμε αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Σεσουάρ
Μπορεί να μην είναι για… δολοφόνους, όμως εκπέμπει ισχυρή ακτινοβολία, αφού δημιουργεί θερμότητα με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού μέσα από το σπείρωμα του, το οποίο υπερθερμαίνεται. Ιδανικά, δεν θα πρέπει να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με τις ώρες και αν κάτι τέτοιο επιτάσσεται από την πλούσια κόμη μας, τουλάχιστον να το κρατάμε λίγο μακριά από το κεφάλι μας.
• Κινητό
Είτε το θέλουμε είτε όχι, το κινητό αποτελεί μέρος της ζωής μας και όσοι αποφαίνονται ότι «προκαλεί καρκίνο» μπορούν κάλλιστα να το…. ξεφορτωθούν και να επαναφέρουν τη χρήση των καρτοτηλεφώνων. Αρχικά, όταν κοιμόμαστε καλό είναι να μην το έχουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας, αλλά στο απέναντι κομοδίνο. Επίσης, να προτιμούμε τη χρήση hands free και όχι Bluetooth το οποίο επίσης εκπέμπει ακτινοβολία .Τέλος, όταν έχουμε χαμηλό σήμα ή βλέπουμε ότι η επικοινωνία μας με την άλλη γραμμή είναι διακεκομμένη καλό θα ήταν να κλείσουμε το κινητό και να μιλήσουμε από το σταθερό μιας και η «προσπάθεια» που γίνεται για να αποκτήσει η συσκευή σήμα την κάνει να εκπέμπει ακόμα μεγαλύτερη ακτινοβολία και να αυξάνει την ισχύ εκπομπής του. Το ίδιο ισχύει και στο αυτοκίνητο, το οποίο όταν βρίσκεται εν κινήσει κάνει τη συσκευή μας να μεταβάλλει το ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο, αφού προσπαθεί να «πιάσει» σήμα από διαφορετικούς σταθμούς εκπομπής.
• Ασύρματο τηλέφωνο
Το χρησιμοποιούμε συχνά μέσα στο σπίτι, μας παρέχει ευκολία κινήσεων και συνήθως το έχουμε στη διάρκεια της ημέρας. Η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι συνήθως συχνότητας 2,4 GHZ και καλό θα ήταν είτε η ασύρματη συσκευή είτε η βάση της να απέχει κάποια μέτρα από το σημείο που κοιμόμαστε ή εργαζόμαστε.

Είναι αποτελεσματικά τα διάφορα προϊόντα προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών;
Προϊόντα «ουδετεροποίησης» της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», «ενεργειακά προϊόντα εφοδιασμένα με τις κατάλληλες πληροφορίες» και διάφορα παρεμφερή προϊόντα που τοποθετούνται πάνω στα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει την αγορά. Τα περισσότερα προϊόντα δεν επιτυγχάνουν καμία μετρήσιμη μείωση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Οι θήκες για τα κινητά από υλικό ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, θεωρητικά περιορίζουν την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την πλευρά του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους επειδή δυσχεραίνουν τη λήψη σήματος από το κινητό αναγκάζοντας το να εκπέμψει με μεγαλύτερη ισχύ.

Γιατί τα παιδιά και οι έγκυοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση κινητού;
Λόγω του λιγότερο ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των τεχνητών ακτινοβολιών.
Πολλοί επιστήμονες πλέον συνδέουν την μεγαλύτερη έκθεση των παιδιών και των γονιών τους στις ασύρματες ακτινοβολίες με την έξαρση των παιδικών κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου και των προβλημάτων νόησης και συμπεριφοράς.
aktinovolia

Σχολιάστε

Top