Με κριτική ματιά Συνέντευξη

Με κριτική ματιά   Συνέντευξη

Με κριτική ματιά

Συνέντευξη
Ευχαριστούμε τον κ. Κατζανό Γεώργιο (αντιδήμαρχο και υπεύθυνο καθαριότητας του Δήμου Λέσβου) για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε, στη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Κατζανού Παναγιώτα.

Ερώτ. Το πρόβλημα της καθαριότητας του νησιού μας έχει μειωθεί αισθητά, όμως δεν έχει καταπολεμηθεί ολοκληρωτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει σωστή οργάνωση από την πλευρά σας ή στην νοοτροπία των πολιτών;
«Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το πρόβλημα της καθαριότητας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως οφείλεται στη λανθασμένη νοοτροπία των πολιτών, γιατί παρόλο που τους έχουμε ενημερώσει για τις μέρες και τις ώρες συλλογής των απορριμμάτων, εξακολουθούν να μην αφήνουν τα σκουπίδια στους χώρους συγκέντρωσης στις κατάλληλες ώρες. Βέβαια και από την πλευρά μας δεν υπάρχει ακόμη κανονισμός καθαριότητας.»
Ερώτ. Η χωματερή που λειτουργεί στην κορυφή της πόλης είναι νόμιμη ή απλώς ένα αυθαίρετο σημείο που διαλέξαμε για να ξεφορτωνόμαστε τα σκουπίδια μας; Αν το συγκεκριμένο σημείο κορεστεί υπάρχει σχέδιο ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής ή θα παραμείνει ένας σκουπιδότοπος και ποια θα είναι η επόμενη χωματερή που θα επιλέξει ο δήμος; Μήπως θα έπρεπε να αξιοποιούμε περισσότερο τα σκουπίδια μας;
«Η χωματερή είναι ένα αυθαίρετο σημείο που επιλέχτηκε για να ξεφορτωνόμαστε τα σκουπίδια μας και γι” αυτό το λόγω είναι ανενεργή. Έτσι ο δήμος έχει επιλέξει να ξεφορτώνεται τα σκουπίδια στο χώρο του ΧΥΤΑ (υγειονομικός τρόπος ταφής των σκουπιδιών) ο οποίος βρίσκεται στην Κλεφτόβιλα. Εκεί πάνε τα σκουπίδια σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Όσον αφορά το χώρο της χωματερής υπάρχει κάποιο σχέδιο ανάπλασης. Συγκεκριμένα η χωματερή θα αποκατασταθεί, δηλαδή θα δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα γίνεται η αξιοποίηση των αδρανών υλικών και φυσικά θα είναι επισκέψιμος. Συγχρόνως, η χωματερή θα γίνει ο νέος σταθμός των αυτοκινήτων του δήμου. Τέλος, τα σκουπίδια τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες ώστε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: τα ανακυκλώσιμα, τα οποία μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), τα οργανικά τα οποία αξιοποιούνται με τη μέθοδο της κομποστοποίησης και είναι τα υπολείμματα του φαγητού και η τρίτη και τελευταία κατηγορία είναι τα σκουπίδια.»
Ερώτ. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού οι χωματερές, αφού γεμίσουν σκεπάζονται με χώμα – και γίνεται δεντροφύτευση. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι τέτοιο στον τόπο μας; Θα είναι όντως ένας υγειονομικός τρόπος ταφής των σκουπιδιών;
«Ήδη υπάρχει ένας τέτοιος χώρος ο οποίος λειτουργεί και είναι ο χώρος του ΧΥΤΑ. Ο ΧΥΤΑ φανταστείτε πως είναι ένας μεγάλος λάκκος που αποτελείται εναλλάξ από στρώσεις χώματος και σκουπιδιών. Μόλις γεμίσει τότε πραγματοποιείται η δεντροφύτευση. Αυτός ο τρόπος ταφής των σκουπιδιών είναι υγειονομικός, καθώς με τη βοήθεια σωλήνων απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες και δεν περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα.»
Ερώτ. Σχετικά με την ανακύκλωση. Θα μπορούσε ο δήμος να δημιουργήσει κάποια δημοτική επιχείρηση ξεδιαλέγματος σκουπιδιών και ανακύκλωσή τους από την οποία θα μπορέσει να υπάρξει κέρδος;
«Ναι. Μία δημοτική επιχείρηση που ανέφερα και προηγουμένως είναι το ΚΔΑΥ από την οποία σαφώς και μπορεί να υπάρξει κέρδος εάν πουληθούν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα.»

Ερώτ. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην οργάνωση των εργατών σας;
«Πολλές. Και αυτό συμβαίνει ακόμη, γιατί δεν υπήρξε ποτέ κάποια μελέτη βελτιστοποίησης της αποκομιδής και σωστή και νόμιμη τοποθέτηση των κάδων ώστε πληθυσμιακά να υπάρχει σωστή αναλογία.»
Ερώτ. Πως είναι η σχέση σας με τους εργάτες;
«Πολύ καλές. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και είμαι δίπλα τους σε αυτήν τη δύσκολη και επίπονη διαδικασία που κάνουν. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν έχουν την ανάλογη συμπάθεια από τους πολίτες καθώς τους θεωρούν ανθρώπους β” κατηγορίας, ενώ είναι της διπλανής πόρτας!»
Ερώτ. Ποιες είναι οι μελλοντικές σας σκέψεις για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος της καθαριότητας;
«Η μελέτη βελτιστοποίησης προβλέπει και την υπόγεια τοποθέτηση των κάδων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα το φαινόμενο πληρότητας των κάδων αλλά και την τοποθέτηση των σκουπιδιών έξω από αυτούς. Επιπλέον δε θα δίνεται η δυνατότητα στα αδέσποτα ζώα να σκίζουν τις σακούλες και να σκορπίζονται τα σκουπίδια .»

Σχολιάστε

Top