Οικολογική Συνείδηση

Οικολογική Συνείδηση
Τσιφτσής Νίκος, Ματαρά Ρόζα
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της απερίσκεπτης δράσης του ανθρώπου, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στο περιβάλλον , τα οποία αργά ή γρήγορα θα γίνουν μη αναστρέψιμα. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν οι νέοι, οι οποίοι συχνά, αδιαφορούν για την κατάσταση που επικρατεί, να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.
Το βασικότερο βήμα, το οποίο έχουμε να κάνουμε, δεν είναι άλλο από την πληροφόρησή τους. Οι νέοι πρέπει από μικρή ηλικία να μαθαίνουν για το περιβάλλον, είτε από το σχολείο, είτε από την οικογένεια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος προτού να είναι πολύ αργά. Έτσι, η πολιτεία θα έπρεπε να οργανώνει καμπάνιες, οι οποίες θα έχουν ενημέρωση και δράσεις, όπως αναδάσωση ή συλλογή απορριμμάτων, τα οποία το παιδί μπορεί να θεωρήσει ως παιχνίδια.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να προσέξουμε, είναι η απομάκρυνση των νέων από τη φύση. Εξαιτίας της έντονης αστικοποίησης και της προόδου της τεχνολογίας, ο νέος έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την επαφή του με τη φύση. Έτσι, πλέον δεν τη θεωρεί σπίτι του, δεν τον νοιάζει τι γίνεται, αφού, έχει χαθεί ο σεβασμός απέναντί της. Συνεπώς, οι γονείς χρειάζεται να συνδέσουν τα παιδιά τους με τη φύση και να τους μάθουν να την αγαπάνε.
Επιπλέον, η μόρφωση μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα αυτό, διότι η μόρφωση δεν αποτελεί στείρα αποστήθιση γνώσεων αλλά συνδυάζει την υιοθέτηση νέων στάσεων και συμπεριφορών. Έτσι, είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε πώς οι έφηβοι, οι οποίοι έχουν αναπτύξει την κριτική τους σκέψη μέσω του σχολείου, μπορούν εύκολα να αντιληφθούν το πρόβλημα και ότι χρήζει αντιμετώπισης, αφού θα ξέρουν να ιεραρχήσουν ορθά την προτεραιότητά του και να κάνουν τις σωστές επιλογές.
Τέλος, καθώς διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ώστε όλοι οι άνθρωποι, αλλά ειδικότερα οι νέοι, οι οποίοι κρατάνε το μέλλον στα χέρια τους, να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Χάρη στην συνεχή προβολή, η οποία αποτελεί ένα πανίσχυρο όπλο και με τη βοήθεια κάποιων νεανικών προτύπων, μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων και πλέον, έχοντας τραβήξει την προσοχή τους, είναι εύκολο να τους περάσουμε το μήνυμα πως το περιβάλλον και η φύση είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο, οπότε υπάρχει συλλογική ανάγκη για την προστασία τους.
Συνοψίζοντας, είναι φανερό πως έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νεολαία με οικολογική συνείδηση. Υιοθετώντας τα κατάλληλα μέτρα και αποφάσεις, η πολιτεία, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, θα κάνουμε το έργο αυτό πραγματικότητα.
oikologia

Σχολιάστε

Top