Ύπνος Εφήβων: Μια παρεξηγημένη έννοια!

Ύπνος Εφήβων: Μια παρεξηγημένη έννοια!

Ένας έφηβος χρειάζεται 10 ώρες ύπνου κάθε μέρα, για να καταναλώσει όλη την υπόλοιπη μέρα κάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Πάραυτα , ένας μέσος έφηβος κοιμάται περίπου 7 ώρες καθημερινά θεωρώντας πως μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο του ύπνο το Σαββατοκύριακο. Επιστημονικά, η θεωρία αυτή είναι αβάσιμη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι έφηβοι είναι η πληθυσμιακή ομάδα που κοιμάται λιγότερο απ’ ότι χρειάζεται. Βάσει επιστημονικών μελετών, λιγότερο από το 20% κοιμάται 8½ έως 9½ ώρες τις οποίες έχει ανάγκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο από 6%, μεταξύ όσων έχουν στο υπνοδωμάτιό τους προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, από iPod και κινητά έως τάμπλετ και τηλεοράσεις.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνήθειας είναι οι 2 στους 3 να πάσχουν από σοβαρή έλλειψη ύπνου. Επειδή κοιμούνται τουλάχιστον 2 ώρες λιγότερες από το πρέπον αυτό έχει έντονες επιπτώσεις στην υγεία τους και τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής(AAP): «Η έλλειψη ύπνου κατά την εφηβική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Επιπλέον, βλάπτει την κριτική ικανότητα, τη λήψη αποφάσεων και την ικανότητα αντίστασης στις παρορμήσεις», λέει η δρ. Τζούντιθ ΄Οουενς, υπεύθυνη των ερευνών, για τον ύπνο στην εφηβεία που εξέδωσε η AAP τον
περασμένο Αύγουστο.
Και δεν είναι μόνο αυτοί οι κίνδυνοι που υποβόσκουν πίσω από την έλλειψη ύπνου. Τα επακόλουθα στην προσωπικότητα του εφήβου είναι άσχημα, αφού αυξάνεται ο κίνδυνος υιοθέτησης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, κατάθλιψης, αυτοκτονικού ιδεασμού και τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς : « Η διαταραχή στις νοητικές λειτουργίες που επιφέρει είναι εφάμιλλη με εκείνη που προκαλεί η μέθη. Ποιος θα άφηνε το γιο ή την κόρη του να πιει 3 ή 4 μπίρες; Κι όμως αυτό βιώνουν τα παιδιά μας κάθε μέρα.»
Ο ύπνος, λοιπόν, είναι ανάγκη των εφήβων. Πρέπει πάντα να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και επαρκή γυμναστική. Δεν πρέπει να παραλείπεται. Είναι χρέος των αρμόδιων φορέων (οικογένεια, σχολείο, γιατροί κ.α.) να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις ανάγκες των εφήβων. Από το μέρος της οικογένειας θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια απομάκρυνσης των ηλεκτρονικών συσκευών από το υπνοδωμάτιο των εφήβων και η βοήθεια απαλλαγής από περιττά βάρη της καθημερινότητας, όπως λάθος διαχείριση χρόνου, βεβαρυμμένο εξωσχολικό πρόγραμμα κ.α.
arthr9

Σχολιάστε

Top