Πάθος για σοκολάτα

Πάθος για σοκολάτα

Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας, δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 .μ.Χ…

ΚΑΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, όπως καφεΐνη, πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρο, Βιταμίνη Ε, Φυτικές ουσίες, έχουν γίνει έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση και τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας στην υγεία μας, γνωστές ήδη από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπως:
Αντιοξειδωτική δράση: Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδή και κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, καθυστερούν και οι συνέπειες της γήρανσης του οργανισμού.
Κατά του βήχα: Η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας theobromine (θεοβρωμίνης) στην οποία αποδίδονται ιδιότητες που καταστέλλουν τον βήχα, έναντι άλλων φαρμάκων.
Διεγείρει το νου: Μία άλλη δράση της θεοβρωμίνης, είναι η αύξηση της γνωσιακής λειτουργίας, έτσι η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου.
Χαρίζει ενέργεια: Η θεοβρωμίνη προσφέρει επίσης μυϊκή τόνωση. Η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες, ταχείας απορρόφησης, αποτελεί τροφή που προσφέρει άμεσα ενέργεια στο σώμα. Εξ” αιτίας αυτής της περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες η σοκολάτα συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.
Μειώνει την πίεση: Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη
λειτουργία του οργανισμού και στην εξάλειψη κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.
Μειώνει την κακή χοληστερίνη: Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια.
Ρυθμίζει τη διάθεση: Δεν χρειάζεστε την επιστήμη για να σας πει πως η σοκολάτα έχει και αγχολυτική δράση.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το «μέτρον άριστον», που έλεγαν οι αρχαίοι.

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Η πίτσα είναι το πιο δημοφιλές φαγητό σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στη Βραζιλία.Η Βραζιλιάνικη κουζίνα έχει μεγάλη ποικιλία σε αλμυρές αλλά και γλυκές πίτσες.

Pizza de Chocolate com Morango
Υλικά
20 γρ.φρέσκια μαγιά
1 φλιτζ. ζεστό νερό
2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. λευκή ζάχαρη
1 κ.σ. Σογιέλαιο
2 κ.σ. κακάο
1 φλιτζ. τριμμένη κουβερτούρα
1 φλιτζ. τριμμένη σοκολάτα γάλακτος
2 κ.σ. ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζ. φράουλες σε φέτες

Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το σογιέλαιο, το αλάτι και το κακάο, ρίχνουμε και το νερό.
ζυμώνουμε καλά για περίπου 10΄ με 15΄ λεπτά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄ λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε το ένα κομμάτι της ζύμης σε πίτσα πάχος μισού πόντου.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτσας με ζαχαρούχο γάλα, ρίχνουμε τα τρίμματα της σοκολάτας και γαρνίρουμε με τα κομμάτια φράουλας
Βάζουμε τη πίτσα σε ένα λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20΄ λεπτά .
soko

Σχολιάστε

Top