Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Ελένη Μανούρα, Ραφαέλα Τσολάκη, Δήμητρα Μαρζέλου
Φώτο: Παναγιώτης Γιαννίκος

Πριν από ένα μήνα, περίπου, η Β” Λυκείου πραγματοποίησε την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθητές μας παρουσίασαν το αφιέρωμα της επετείου της εθνικής εορτής του «ΟΧΙ»!
Ας αναλογιστούμε πως η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.
Η γιορτή του σχολείου μας περιελάμβανε απόδοση ποιημάτων, πεζών, δραματοποιήσεων. Ξεχώρισε η δραματοποίηση του «Προφητικού» από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και η δραματοποιημένη απόδοση αναμνήσεων των Εβραίων στη σκηνή. Εξαιρετική η απόδοση του «Μονολόγου ενός Δικτάτορα» από μαθήτριες της τάξης μας.

Η χορωδία συμπλήρωνε τη γιορτή με τραγούδια που συνάδουν με την ημέρα αυτή, όπως Κορόιδο Μουσολίνι, Ο Έφεδρος, Μη με ρωτάς και ο κυρ Αντώνης. Ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία της μαθήτριας Σταυρούλας Κλειώτου. Την παράσταση έκλεψε η παρουσίαση θεατρικού με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα πιτσιρίκο και έναν Γερμανό στρατιώτη (Ελένη Σάκκη, Φάνης Αγριτέλλης).
Όλες οι εκτελέσεις ήταν αξιέπαινες και χάρις στην προθυμία για συνεργασία των μαθητών και την φιλότιμη προσπάθεια των καθηγητριών, κ. Λινάρδου και κ. Τζίνη, βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα!

Ευελπιστούμε και οι μελλοντικές εορταστικές εκδηλώσεις να είναι τόσο πετυχημένες ώστε να τιμούμε τις εθνικές επετείους με σεβασμό και δημιουργικότητα.

giorti 1-4

Σχολιάστε

Top