Εμπειρία μαθητών απο το Euroscola

  Της Μαίρης Σάκκη

  Άκουσα πρώτη φορά για το διαγωνισμό της  EUROSCOLA, όταν μας ενημέρωσαν στο Λύκειο , ρωτώντας ποιοι θα ήθελαν να λάβουν μέρος. Δήλωσα συμμετοχή και δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα πως ήμουν μια από τα 24 παιδιά που θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται, γιατί οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση .  Έχοντας μπροστά τους τα διλήμματα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους ,επιθυμώντας  να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους ,πρέπει να  μπορούν να εμπλακούν στον ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης. 

      Σε κάθε EUROSCOLA ,συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,στο Στρασβούργο,500 περίπου έφηβοι. Είκοσι τέσσερα παιδιά –τρεις μέρες-τρεις χώρες. Τα παιχνίδια-ερωτηματολόγια-σφυγμομετρήσεις οργανώνονται με τέτοιο τρόπο, που οι συμμετέχοντες για να επικοινωνήσουν με  τους  ομόλογούς  τους από τις άλλες χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν   στον μέγιστο βαθμό τις γλωσσικές τους γνώσεις .Οι συζητήσεις, συχνά σε διαφορετική γλώσσα. Πολυεθνικές ομάδες σχηματίζονται, γνωριμίες ,φιλίες που χάρη στο διαδίκτυο συνεχίζονται Έλληνες, Γάλλοι, Κύπριοι, Γερμανοί μια παρέα σ’ ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.Η ημέρα τελειώνει μ’ ένα  παιχνίδι πολιτιστικών γνώσεων για την Ευρώπη και μια επίσημη τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας  οι μαθητές ακούνε τον ευρωπαϊκό ύμνο.

       Το κάθε σχολείο λαμβάνει μια ευρωπαϊκή σημαία και ο κάθε μαθητής ένα πιστοποιητικό που υπογράφει ο Πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στους μαθητές δίνεται και μια φωτογραφία από την ομάδα τους, ο καθένας όμως έχει ένα ολόκληρο άλμπουμ από καινούργιους φίλους και υποσχέσεις για καλοκαιρινές συναντήσεις.euroscola ma8ites

Σχολιάστε

Top