Συνέντευξη

Συνέντευξη

    Από την Μυρτώ Βαριάμη

    & τον Παναγιώτη Βλουτέλλη

     Σε μια προσπάθεια να έχουμε την έγκυρη γνώμη ενός ειδικού που ασχολείται με την ενημέρωση των νέων γύρω από το  κάπνισμα, προσεγγίσαμε τον κ. Στρατήγα

     Τον ευχαριστούμε θερμά για τα τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία που μοιράστηκε μαζί μας. Τα συμπεράσματα  τα αφήνουμε σε σας…..

1.     Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας

Ονομάζομαι Στρατήγας Ιγνάτιος και είμαι νοσηλευτής στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Είμαι προϊστάμενος στη Χειρουργική Κλινική και έχω μεταπτυχιακές σπουδές στο χειρουργικό τομέα.

2.     Θεωρείτε ότι το κάπνισμα στις μέρες μας αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα;

Θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί έχει ξεφύγει η κατάσταση. Στον ευρωπαϊκό χώρο είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση τσιγάρου και σε άντρες και σε γυναίκες. Τα στατιστικά δεδομένα, δηλαδή, είναι πολύ «υπέρ» μας.

3.     Ποια είναι τα κύρια αίτια που ωθούν τα άτομα στο κάπνισμα;

Από έρευνες που έχουν γίνει ξεκινάει από την εφηβική ηλικία, ίσως και πιο μικρά παιδιά στην 5η και 6η τάξη Δημοτικού, και ευθύνεται η μίμηση, η άγνοια – που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα –, οι παρέες που για να ενταχθείς σαν έφηβος αποκτάς τη μέθοδο της λογικής ότι αν η παρέα σου καπνίζει πρέπει να μιμηθείς τη συνήθεια του καπνίσματος, καθώς και το κράτος που δεν λαμβάνει μέριμνα.

4.     Με βάση μια έρευνα του 2012 οι μαθητές του Β. Αιγαίου ήταν πρώτοι στο κάπνισμα. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Υπάρχει διαφορά ανάλογα με τον τόπο που ζει κανείς;

Πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά. Η Μυτιλήνη είναι ένα πλούσιο μέρος και τα αποτελέσματα του Δ.Ν.Τ. δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα ούτως ώστε τα τσιγάρα να μην αποτελούν ακόμη είδος πολυτελείας. Επίσης, το κάπνισμα είναι πολύ της μόδας ειδικά στις καφετέριες και θεωρείσαι εκτός παρέας εάν δεν καπνίζεις.

5.     Ποιες, κατά τη γνώμη σας, είναι οι συνέπειες του καπνίσματος.

Οι κύριες επιπτώσεις εμφανίζονται στην υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, στη λειτουργία της καρδιάς. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί μια προσωπική μου εμπειρία στην οποία ένα παιδί 26 ετών, μανιώδης καπνιστής, που κατέληξε να έχει καρδιολογικό πρόβλημα και έκανε εγχείρηση bypass. Εκτός από σοβαρές ασθένειες που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές στη δική σας ηλικία, η αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση σας (π.χ. η αλλαγή στο χρώμα των δοντιών), καθώς και η άσχημη μυρωδιά του τσιγάρου αποτελούν αντιαισθητικό θέαμα

6.     Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει το άτομο, αν επιθυμεί να σταματήσει το κάπνισμα;

Καταρχήν, το κάπνισμα δεν είναι συνήθεια αλλά εθισμός. Οπότε αυτό το άτομο χρειάζεται βοήθεια, ώστε να μπορέσει να το σταματήσει. Η λανθασμένη εντύπωση πως αν κανείς αρχίσει το κάπνισμα έχει και την ευχέρεια να το σταματήσει όποτε επιθυμήσει, αφού το τσιγάρο επιδρά σε κάποια σημεία του εγκεφάλου, όπως και τα ναρκωτικά. Άρα χρειάζεται μία διαδικασία απεξάρτησης, αφού η έλξη του καπνίσματος είναι δυνατή στους ενεργούς καπνιστές. Χρειάζεται στήριξη από την οικογένεια και από ειδικούς γιατρούς και προσωπική προσπάθεια.

7.     Πώς μπορεί η κοινωνία να αποτρέψει τη συνήθεια αυτή;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη ανοχή εξ ονόματος του κέρδους των καφετεριών, οι οποίες δεν απαγορεύουν το κάπνισμα στους πελάτες. Η κοινωνία μπορεί να συνδράμει με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την κατανόηση του λόγου απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και τις ψυχοσωματικές συνέπειες του.

8.     Πώς μπορεί το σχολείο να συμβάλλει στην απεξάρτηση των εφήβων;

Το σχολείο είναι αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη καθοδήγηση, την κυριότερη δουλειά στη διάπλαση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Κατά τη γνώμη μου, λόγω της άποψης ότι προέχουν τα μαθήματα, δεν μπαίνουμε στον κόπο να εξηγήσουμε το «γιατί» κάποιων πραγμάτων – όπως γιατί να μην κάνουμε χρήση ναρκωτικών ή τσιγάρου κ.α. – . Το «απαγορεύεται» είναι μια λέξη που δε σημαίνει τίποτα. Το «απαγορεύεται γιατί…» έχει μεγάλη σημασία !

9.     Υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης στο νησί μας;

Θα πρέπει το νοσοκομείο να αναλάβει μια διαδικασία πνευμονολογικής κλινικής. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κατασκευαστεί αντικαπνιστικό ιατρείο, αλλά είναι μέσα στα σχέδια τους και μέσω των παραινέσεων του Υπουργείου Υγείας θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

10.                         Τι θα κάνατε αν διαπιστώνατε ότι το παιδί σας έχει αρχίσει να καπνίζει;

Ο θυμός και η περίεργη συμπεριφορά δε θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού η δράση φέρνει αντίδραση. Έτσι θα προσπαθούσα να βρω σημεία επικοινωνίας και θα έμπαινα σε μία διαδικασία ενημέρωσης, αφού το παιδί μου θα είχε εθιστεί, ώστε να το κάνω να κατανοήσει το λόγο για τον οποίον το τσιγάρο το βλάπτει. Δεν τίθεται θέμα τιμωρίας, αλλά βοήθειας, αφού έχει σημασία να προστατεύσω τη ζωή του.

 

Σχολιάστε

Top