Προσωπικότητες που θαυμάζουμε… Νέλσον Μαντέλα: Μια μεγάλη προσωπικότητα

     Του Γιάννη Χαλδέζου

    Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που πέρασαν στην ιστορία. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στο Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και έφυγε απ΄τον κόσμο στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 χρόνων. Ήταν αγωνιστής και πολιτικός της Νότιας Αφρικής.

     Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στο επάγγελμα δικηγόρος και το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Αργότερα τέθηκε επικεφαλής για 20 χρόνια στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της Νότιας Αφρικής και ήταν ο πρωτοστάτης του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ. Δυστυχώς, φυλακίστηκε από το καθεστώς, για 27 χρόνια. Η φυλακή, όμως, δεν τον έκανε να σταματήσει τον αγώνα του. Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990 με την διαμεσολάβηση του λευκού προέδρου της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ. Η αποφυλάκισή του σημάδεψε την αρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.

     Το 1993 του απονεμήθηκε νόμπελ ειρήνης. Το 1994 έγινε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές στις οποίες μπορούσαν να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

     Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστιο κατόρθωμα για έναν άνθρωπο που η κυβέρνηση μισούσε και δείχνει ότι όλος ο αγώνας που είχε κάνει κατά του ρατσισμού δεν ήταν μάταιος. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας άνθρωπος που πάλεψε για τα ιδανικά του και μας δείχνει ότι ακόμα και ένα ολόκληρο καθεστώς δεν μπορεί να τα βάλει με μια ιδέα. Ότι πρέπει να παλεύουμε για τα όνειρά μας για έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας από τους πιο λαμπρούς ανθρώπους της ιστορίας.

Μερικές από τις πιο σημαντικές ρήσεις  του:

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο».

«Έμαθα, ότι το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου. Γενναίος δεν είναι εκείνος, που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά».

«Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο βουνό, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλά ακόμη να ανέβει».

«Αν θέλεις να κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου, πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Και τότε, γίνεται σύμμαχός σου».

mantela

Σχολιάστε

Top