Ένα χαρακτηριστικό Έθιμο της Λέσβου : Οι Κουδουνάτοι στο Μεσότοπο

Του Μυλοπτέρη Απόστολου

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την περίοδο των αποκριών γίνονται καρναβάλια, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές τελετές της αρχαίας Ελλάδας. Μεταμφιεσμένοι άνδρες και γυναίκες επιδίδονται σε ξέφρενο χορό, γλέντι με κυρίαρχο το σατυρικό στοιχείο.

    Στο Μεσότοπο, ένα χωριό της ανατολικής Λέσβου, κάθε χρόνο, γίνεται ένα καρναβάλι διαφορετικό από τ’ άλλα, γεμάτο ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ  και ΦΑΣΑΡΙΑ!

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού είναι οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΟΙ. Άνδρες και παιδιά με μουτζουρωμένα τα πρόσωπά τους, περιφέρονται στους δρόμους του χωριού φορώντας ένα μεγάλο αριθμό κουδουνιών, δεμένα σε όλο τους το σώμα και δημιουργώντας με ρυθμικό βηματισμό, ένα πανδαιμόνιο ήχων. Πηδούν και χορεύουν χτυπώντας δυνατά τα ξύλινα ραβδιά τους (κουτσκούδες) στο χώμα, για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να ξορκίσουν το κακό. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται και καθιερωμένη εκδήλωση με τα σατυρικά σκετσάκια, τραγούδια και καυστικά σχόλια της επικαιρότητας.

   Επισκέπτες από όλο το νησί φτάνουν στο χωριό, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν αυτό το θέαμα. Ευχάριστη έκπληξη είναι και η προσφορά διαφόρων εδεσμάτων από τις γυναίκες του τοπικού συνεταιρισμού, δείγμα φιλοξενίας και καλής διάθεσης από μέρους των ντόπιων.

    Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί Μεσοτοπίτες έχουν γνώσεις μουσικής και μέσω του καρναβαλιού τους δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουν το ταλέντο τους στη μουσική – κυρίως την παραδοσιακή- και στο χορό, με τα γνωστά απτάλικα, τα νησιώτικα κ.α.

    Τι θα λέγατε λοιπόν για φέτος τις απόκριες να πηγαίναμε μία εκδρομή στο Μεσότοπο, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μία γεύση από αυτή την  πρωτόγνωρη εμπειρία;

mesotopos1

Σχολιάστε

Top