Εξετάσεις και επιτυχία

Το άγχος κατά την περίοδο των εξετάσεων

από Μπαλάσκα Ραφαηλία μαθήτρια της Γ τάξης

Καθώς  το σχολικό έτος οδεύει προς το τέλος, αρχίζει να γίνεται συζήτηση για τις προαγωγικές εξετάσεις,  που θα λάβουν χώρα  τον Ιούνιο,  στις οποίες υποχρεούνται να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές.

Είναι γεγονός  ότι ανεξάρτητα  από το πόσο έχουν μελετήσει  οι μαθητές και πόσο έχουν προετοιμαστεί,  συχνά καταλαμβάνονται από άγχος και αισθάνονται αβεβαιότητα,  γεγονός  που  μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή τους  καθώς και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.  Παρά τη διαδεδομένη άποψη, που υποστηρίζεται ίσως από την πλειονότητα,  ότι το άγχος είναι απαραίτητο  και λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη,  με απλά λόγια κινητοποιεί τους μαθητές, αρκετές φορές μπορεί να έχει αρνητικές  επιδράσεις, να επηρεάζει αρνητικά  την απόδοση τους.

Ποια όμως είναι τα αίτια του άγχους;  Κατ’ αρχάς το άγχος μπορεί να προκύπτει  από την ανάγκη  των μαθητών  να εντυπωσιάσουν με τους βαθμούς τους γονείς,  τους καθηγητές ακόμα και τους συμμαθητές τους. Αυτή η ανάγκη είναι αποτέλεσμα επιρροής ή  πίεσης  του εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε  να πετύχουν υψηλούς στόχους. Βέβαια, μπορεί  να είναι  και προσωπική επιλογή και ανάγκη,  να πηγάζει δηλαδή από τον εσωτερικό τους κόσμο, για αυτό και  συχνά ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους  προκειμένου να διακριθούν στο σχολείο. Επομένως,  τυχόν αρνητικά αποτελέσματα στις σχολικές επιδόσεις και στην προκειμένη περίπτωση στις εξετάσεις,  μπορεί να επιφέρουν τεράστιο βαθμό απογοήτευσης.

Ωστόσο, επειδή  οι εξετάσεις είναι αναπόφευκτες,  θα ήταν χρήσιμο να σκεφτούμε μερικούς τρόπους καταπολέμησης του άγχους.  Αρχικά ο κάθε μαθητής να μελετήσει την απαραίτητη ύλη από καιρό και να μην αφήσει για την τελευταία στιγμή  πολλά και αδύνατον  να καλυφθούν κενά . Επίσης,  καλό θα ήταν να βρει ένα χόμπι ή  μια δραστηριότητα,  για  να εκτονώνει το άγχος όπως είναι ο αθλητισμός. Επιπρόσθετα, ένας άλλος τρόπος, που θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους, είναι, όταν βρίσκει δυσκολία να συγκεντρωθεί ή νιώθει κουρασμένος ψυχικά, η επαφή με τη φύση για παράδειγμα  το  περπάτημα, το  τρέξιμο ή οποιαδήποτε άσκηση της αρεσκείας μας. Τέλος, ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους  είναι  η συζήτηση με ανθρώπους εμπιστοσύνης,   δηλαδή φίλους ή οικογένεια, οι οποίοι θα  μπορούσαν να δώσουν  τις κατάλληλες συμβουλές, να μας στηρίξουν ψυχολογικά,  για να μην νιώθουμε μονίμως αγχωμένοι και εξαντλημένοι από το διάβασμα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης