Στην άνεση λέμε ναι, στη σπατάλη όχι

H Φυσική στην καθημερινή ζωή και Περιβάλλον

Ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριάηλεκτρική ενέργεια

Πηγή πατήστε για video

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής «απαιτεί» κατανάλωση ενέργειας όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα του 1950 η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση αντιστοιχούσε σε 70 KWh ανά άτομο και σήμερα, περίπου 50 χρόνια μετά, εκτιμάται σε 4000 KWh ανά άτομο. Ορθολογική χρήση σημαίνει περιορισμός της σπατάλης ενέργειας χωρίς όμως να περιορίζονται και οι ανέσεις του ανθρώπου καθώς επίσης και διαχείριση της ενέργειας με τρόπους και μεθόδους που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.εικόνα_Viber_2023-02-25_15-43-21-702

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουμε, λόγω του κόστους αλλά και των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον. Σε κάθε σπίτι, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ανέξοδες και ευέλικτες λύσεις, με τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά και σε μόνιμη βάση τις kWh που καταναλώνουμε.

Με αφορμή την ενότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στο μάθημα της Φυσικής  ενδεικτικά υπολογίσαμε,  αρχικά τον μέσο όρο του κόστους ενέργειας που καταναλώνουμε  σένα νοικοκυριό (πίνακας 1) και τον συγκρίναμε με τον μέσο όρο του κόστους ενέργειας που καταναλώνουμε (πίνακας 2), εφαρμόζοντας μερικές πρακτικές οδηγίες  για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε καθημερινή βάση.               

 Πίνακας 1.                Μ.Ο. κόστους ενέργειας που καταναλώνουμε:

Συσκευή

Ισχύς (P)

σε W

Εκτίμηση χρόνου λειτουργίας σε h ανά μέρα (t)

Ηλεκτρική Ενέργεια

E=P.t

Ημερήσιο κόστος (0,16€/kWh)

Τετραμηνιαίο κόστος

Συμβατικοί λαμπτήρες (σύνολο φωτισμού σπιτιού)

600

10h

6 kWh

0,96€

115,2€

Ηλεκτρική κουζίνα

1.500

2h

3 kWh

0,48€

57,6€

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

2.500

1h

2,5 kWh

0,4€

48€

Τηλεόραση

500

12h

6 kWh

0,96€

115,2€

Ηλεκτρικό ψυγείο

150

6h

0,9kWh

0,144

17,28€

Ηλεκτρικό πλυντήριο

3.500

1,5h

5,25 kWh

0.84€

100,8€

Συνολικό κόστος

22,33€

339,88

Πίνακας 2.      Μ.Ο.  κόστους ενέργειας που καταναλώνουμε μετά την αξιοποίηση των   παρακάτω οδηγιών:

Συσκευή

Ισχύς P) σε W

Εκτίμηση χρόνου λειτουργίας σε h ανά μέρα

Ηλεκτρική Ενέργεια

E=P.t

Ημερήσιο κόστος (0,16€/kWh)

Τετραμηνιαίο κόστος

λαμπτήρες led(σύνολο φωτισμού σπιτιού)

65

6h

0,39 kWh

0,0624€

7,488€

Ηλεκτρική κουζίνα

1.500

1,5h

2,25 kWh

0,36€

43,2€

Ηλιακός αντικαθιστά τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

0

0h

0 kWh

0€

0€

Τηλεόραση

41

9h

0,36 kWh

0,0576€

6.91€

Ηλεκτρικό ψυγείο

90

5h

0,45 kWh

0,072€

8.64€

Ηλεκτρικό πλυντήριο

2.800

1h

2,8 kWh

0.448€

53.76€

Συνολικό κόστος

 

 

 

200€

 

                        Tρόποι εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια μας

  1. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία. Μπορούμε να μειώσουμε την θερμοκρασίαηλεκτρική ενέργεια πλυσίματος των ρούχων μιας και ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας καταναλώνεται για να ζεσταθεί το νερό.
  2. Κλείσιμο συσκευών όταν δεν τις χρειαζόμαστε. Όταν δεν χρειαζόμαστε κάποια συσκευή μπορούμε να την κλείνουμε, έστω για λίγα λεπτά με αποτέλεσμα να μην ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια.
  3. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας, οπότε μπορούμε να κλείνουμε λίγα λεπτά νωρίτερα τον φούρνο.
  4. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας. Χρησιμοποιώντας χύτρες ταχύτητας το φαγητό μας ετοιμάζεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται η ίδια ποσότητα ενέργειας που θα χρειαζόταν στο μαγείρεμα με μια απλή κατσαρόλα.
  5. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.Για παράδειγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψυγείο μας το οποίο λειτουργεί επ’ αόριστο με ένα καινούριο το οποίο δεν απαιτεί υπέρογκα ποσά ενέργειας.
  6. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.Καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες του σπιτιού μας με καινούριους που διαθέτουν τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
  7. Αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Αντικαταστώντας τον θερμοσίφωνά μας με έναν ηλιακό όχι μόνο θα μειώσει την κατανάλωση της ενέργειάς του κατά ένα ποσοστό αλλά δεν θα καταναλώνει καθόλου ενέργεια.
  8. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε ζεστά φαγητά στο ψυγείο . Καθώς τα ψυγεία διαθέτουν θερμοστάτες ώστε να μην λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, τοποθετώντας ζεστά φαγητά στο ψυγείο μας το μόνο που καταφέρνουμε είναι να «αναγκάζουμε» το ψυγείο να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, έτσι αν κάνουμε το αντίθετο θα πετύχουμε μια μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες για συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας δείτε το παρακάτω βίντεο: πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμησης ενέργειας.

Ας μιλήσουμε όμως τώρα και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πράξεις μας στο περιβάλλον. Άν υιοθετήσουμε τους ‘κανόνες’ που προαναφέρθηκαν, σαφώς θα χρησιμοποιούμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα την οικονομία στον οικογενειακό προυπολογισμό αλλά και οικονομία στις πηγές λιγνίτη, ώστε να χρησιμοποιηθεί από τις επόμενες γενιές. Επίσης, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα παράγουν τόσο μεγάλα ποσά ενέργειας, με αποτέλεσμα να λειτουργούν λιγότερο και έτσι να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, που εντείνουν το φαινόμενο του  θερμοκηπίου και προκαλούν δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Έτσι βλέπουμε πως τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολλαπλά και οδηγούν σένα πιο όμορφο και υγιές μέλλον.

ΠΗΓΕΣ

www.dei.gr

 ΑΠΕ

Εργασία των μαθητών του Γ:

Κόκκαλη Παύλου-Ραφαήλ, Κεραμιδά Λαμπρινής-Άννας

Κώτελη Παναγώτας,    Λαγγίδη Μιχαήλ-Άγγελου,    Λώλου Μαρίας

Κοκκόλα Ιωάννη,    Κόμναρη Κωνσταντίνας

Μαλογιάννη Αργυρώς,  Μαρμαρίδη Νεόφυτου,  Μαραμπίδου Αλεξάνδρας

  Σχολ. έτος 2022-23

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης