Υγεία και χαρά στην εγκυμοσύνη

Εργασία μαθητών στα πλαίσια του  μαθήματος  της αναπαραγωγής , με θέμα εγκυμοσύνη και υγεία

Η συνειδητοποίηση της εγκυμοσύνης είναι μια τεράστια χαρά και ευτυχία για τους ανθρώπους και τη ζωή τους!  Οι σωματικές αλλαγές λόγω της εγκυμοσύνης είναι εμφανείς από τις πρώτες ημέρες. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία η υγεία και της εγκύου αλλά και του εμβρύου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. η ποση αλκοολούχων ποτών, το κάπνισμα, τα φάρμακα, η διατροφή και αλλα.

Ας δούμε τι απαντούν οι ειδικοί σχετικά μ’αυτα

ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Διαπερνά το αλκοόλ τον πλακούντα?

Ναι. Τα επίπεδα αλκοόλ στα αίμα του εμβρύου είναι περίπου ίσα με της μητέρας.

Τι προκαλεί το αλκοόλ στο έμβρυο?

  • Καθυστέρηση την ανάπτυξης προ και μετά της γέννησης.
  • Διανοητική υστέρηση
  • Ανωμαλίες διάπλασης κεφαλής και προσώπου
  • Συγγενείς ανωμαλίες καρδιάς
  • Διαταραχές συμπεριφοράς
  • Ανωμαλίες κεντρικού νευρικού συστήματος.

Υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη?

Όχι

Το αλκοόλ είναι εξαιρετικά βλαβερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της εμβρυϊκής διαταραχής του φάσματος του αλκοόλ (FASD), μιας σοβαρής διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει νοητική και αναπτυξιακή καθυστέρηση, ανωμαλίες στα χαρακτηριστικά του προσώπου, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, ασθενή μνήμη, προβλήματα όρασης ή ακοής, προβλήματα σε καρδιά, νεφρά ή οστά, σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Σήμερα η συγκεκριμένη διαταραχή έχει αποδειχθεί ότι πλήττει ένα έως δύο βρέφη ανά 1000 γεννήσεις στις ΗΠΑ. Επίσης το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και βρεφικού θανάτου. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία του εμβρύου ακόμη και στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό καλό θα είναι μια γυναίκα που επιθυμεί να συλλάβει να μην πίνει αλκοόλ. Δεν υπάρχει ασφαλές διάστημα στην εγκυμοσύνη για κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ανάπτυξη του εμβρύου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το αλκοόλ που καταναλώνετε επιδρά απευθείας στο μωρό μέσω του αίματος, διαπερνά τον πλακούντα και το μωρό μπορεί να έχει τελικά υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα από εσάς. Το ήπαρ είναι ένα από τα τελευταία όργανα που αναπτύσσονται στο έμβρυο και δεν ωριμάζει παρά στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Το μωρό δεν μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ τόσο καλά όσο εσείς και η υπερβολική έκθεσή του σε αυτό, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξή του. Τα επίπεδα κινδύνου για το έμβρυο είναι ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από τη χρήση καπνού?

  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολών
  • Ρήξη πλακούντα
  • Πρόωρη ρήξη μεμβρανών
  • Χαμηλό βάρος γέννησης.

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με περίπου 20-30% των ποσοστών χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών, έως και 14% πρόωρων νεογνών, και περίπου 10% των θανάτων στην νεογνική ηλικία.

Ποιές οι μακροχρόνιες συνέπειες του καπνίσματος για το μωρό?

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει ενοχοποιηθεί για υψηλότερη συχνότητα κρυολογημάτων, πνευμονικών διαταραχών, μαθησιακών διαταραχών, βήχα και λοιμώξεων μέσου ωτός στα παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και μετά την γέννηση. Τα μωρά γεννιούνται με μικρότερο μέγεθος πνευμόνων και ο καπνός από τους γονείς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αναπνοή τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδες και πνευμονία.

Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας – με άλλα λόγια, είναι στο χέρι σας! Η εγκυμοσύνη είναι μία χρυσή ευκαιρία να κάνετε αυτό το δώρο όχι μόνο στο μωρό σας αλλά και στον εαυτό σας και αξίζει, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε, να αναζητήσετε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το ποσοστό των εγκύων που καπνίζουν έχει μειωθεί παγκοσμίως, εντούτοις, ένα 45% των γυναικών στις ΗΠΑ που κάπνιζαν πριν την εγκυμοσύνη, συνεχίζουν να καπνίζουν και κατά τη διάρκειά της.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το μωρό σας σε ένα πλήθος βλαβερών χημικών ουσιών. Κάθε φορά που καπνίζετε, το μωρό σας καπνίζει επίσης, καθώς η νικοτίνη και όλες οι ουσίες του τσιγάρου διαπερνούν τον πλακούντα και φτάνουν στο μωρό. Το κάπνισμα επίσης μειώνει τη ροή του αίματος στο μωρό σας. Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, μεταξύ άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, έκτοπης κύησης, αναπτυξιακών ανωμαλιών, αποκόλλησης πλακούντα, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους του νεογέννητου, αλλά και βλαβών στην καρδιά και στους πνεύμονες. Το κάπνισμα επίσης σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη.

Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά. Μετά τον τοκετό, παραμένουν κίνδυνοι για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους εφόσον καπνίζουν άλλα άτομα στο σπίτι. Μεταξύ άλλων, το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για:

  • Περίπου τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο στα βρέφη
  • Αναπνευστικές διαταραχές, όπως άσθμα
  • Αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Αυξημένο κίνδυνο παιδικού καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αλλεργιών
  • Παθήσεις των αυτιών

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επίσης είναι μία εναλλακτική που δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη, παρ’ ότι περιέχει λιγότερες βλαβερές ουσίες από το συμβατικό τσιγάρο. Συνήθως στο υγρό μίγμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχεται νικοτίνη, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες του εμβρύου, ενώ και κάποιες αρωματικές ουσίες επίσης μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

ΥΓΕΙΑ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΟΥ

Η τακτική άσκηση, η ποικιλία στη διατροφή, η προσοχή στην αύξηση του βάρους σας, η κατανάλωση πολλών υγρών, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ είναι όλα συνήθειες που βοηθούν την έγκυο να προλάβει και να αντιμετωπίσει πολλές απ’ τις συνηθισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, το κλειδί για μια ασφαλή εγκυμοσύνη, που θα προφυλάσσει την υγεία της μητέρας και θα εξασφαλίζει την υγεία του μωρού, είναι η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό γίνονται μια σειρά από εξετάσεις σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

ΣύμφωναμετημελέτητουEuniceKennedyShriverNationalInstituteofChildHealthandHumanDevelopment (NICHD)Ηάσκησηκατάτηδιάρκειατηςεγκυμοσύνηςέχειθετικάαποτελέσματαγιατομωρό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα της μητέρας θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του μωρού μέσω επιγενετικών αλλαγών στον πλακούντα.

Οι ώρες που τρώει μία έγκυος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου 
Η σχέση της ώρας που καταναλώνουμε κάθε γεύμα με τον κιρκαδικό ρυθμό (το «βιολογικό ρολόι») του οργανισμού είναι γνωστή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κιρκαδικός ρυθμός  βασίζεται στην κατανάλωση τροφής και στον ύπνο.

Στην εγκυμοσύνη, ο ύπνος βοηθά την υγεία της μητέρας, αλλά και την ανάπτυξη του μωρού. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCSI στη Μαλαισία είχε στόχο να βρει πως συνδέεται η λεγόμενη χρονοδιατροφή με την ποιότητα ύπνου και τους ρυθμούς της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο συχνά ή που κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες λίπους κατά το δείπνο συγκριτικά με το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που τρώνε πιο κοντά στην ώρα που πέφτουν για ύπνο είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης.

 

Πηγές 1   2    3

Μοναστηρίδου Μαρία-Λυδία Β4

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης