11η Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα Χημείας

Η επιστήμη της ύλης και των μετατροπών της,  η Χημεία,  τον μήνα Μάρτιο έχει την τιμητική της.

Και όπως λέει και ο ποιητής,

Κορώνα των επιστημών, θαυματουργή Χημεία,

και μέσα από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια.

Μπορείς τα τίμια να τα πλάσεις με την ατιμία,

να βρεις παλμούς ερωτικούς και μέσα στην καρδιά την άδεια.

                                                                                           ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί παλαιότερο άρθρο της Ενωσης Ελλήνων Χημικών

Η Χημεία είναι η βασική επιστήμη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών, μελετά και συνθέτει νέα υλικά, ανακαλύπτει νέες ενώσεις, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την προστασία της υγείας ατομικής και δημόσιας και με εξειδικευμένους ελέγχους διασφαλίζει την ποιότητα των αγαθών, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη σημερινή εποχή κατά την οποία συνεχώς ανακύπτουν ζητήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, η Ένωση Ελλήνων Χημικών παρακολουθεί και παρεμβαίνει προς όφελος των πολιτών για όλα τα ζητήματα. Ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία για τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης καύσης υλικών για θέρμανση, για την ενδεχόμενη απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο  και για πληθώρα άλλων εν δυνάμει περιβαλλοντικών και διατροφικών σκανδάλων.

Παρότι οι προκλήσεις του 21ου αιώνα έχουν άμεση σχέση με τη Χημεία, ο μαθητής που εγκαταλείπει το σχολείο στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (γυμνάσιο) έχει ελάχιστες γνώσεις Χημείας, γιατί η Χημεία είναι μονόωρο μάθημα στη Β και Γ Γυμνασίου, και μόλις το 2013, η Πολιτεία αποκατέστησε ένα λάθος 15 ετών που είχε ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή «χημική» υποδομή χιλιάδων νεοεισερχομένων φοιτητών και τη συνεπαγόμενη διαμαρτυρία εκατοντάδων Τμημάτων ΑΕΙ, σχετικά με τη δυνατότητα αποφοίτησης τους. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι τα δίκαια αιτήματά μας για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκαν από Υπουργείο και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με γνώμονα το καλό της εκπαίδευσης και χωρίς να υπερισχύσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν δέσμιοι συντεχνιακών συμφερόντων που προσπαθούν να επαναφέρουν ένα σύστημα, που δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου.

Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οικονομική και η τεχνολογική ανάπτυξη και επομένως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας και των εφαρμογών της στη χώρα μας.

Η Παγκόσμια ημέρα Χημείας έχει ως στόχους, την υπόμνηση σε όλους μας της τεράστιας σημασίας  της Επιστήμης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, της συμβολής της στην οικοδόμηση του σύγχρονου κόσμου, του έργου που έχουν επιτελέσει οι Έλληνες χημικοί προσφέροντας επί μακρά σειρά ετών τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία μέσα από τους τομείς της ευθύνης τους, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να έχει η Χημεία στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης