Ανακαλύπτουμε τα αρχεία του σχολείου μας με τη Monumeta!

 

P1050636

Και η Δ τάξη επισκέφτηκε το κουζινάκι και μελέτησε τα αρχεία!!!

 

monumenta_logo

 

Στις 3/5/2017 ήρθε στο σχολείο μας μια κυρία από την ομάδα Monumeta. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης κ.α. αυτή η ομάδα ασχολείται με τα παλιά κτήρια της Αθήνας και την καταγραφή αρχείων. Oταν ήρθε αυτή η κυρία χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα πήρε ένα αρχείο του σχολείου και με κάτι φυλλάδια τα καταγράψαμε. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι ότι στα βαθμολόγια παρατηρήσαμε πολύ χαμηλούς βαθμούς ακόμα και 4,3,2. Επίσης, μερικά αρχεία ήταν πολύ παλιά για παράδειγμα το αρχείο που πήρε η ομάδα μου ήταν 82 χρόνων! Ένα άλλο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα γράμματα στα αρχεία ήταν καλλιγραφικά, αλλά ήταν τόσο όμορφα λες και ήταν από υπολογιστή. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον ,γιατί μάθαμε περισσότερα πράγματα για το σχολείο μας. (ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΜΑΚΡΗ)

 

IMG_0218

 

Χθες, κάποιες τάξεις του δημοτικού μας, όπως και η δικιά μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μonumeta. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων, ιστορικών, πολεοδόμων κ.α. που ασχολούνται με την καταγραφή των αρχείων των σχολείων. Όταν τελειώναμε το μάθημα μπήκε μέσα μια κυρία από το πρόγραμμα και μας εξήγησε για το monumeta. Έπειτα χωριστήκαμε σε ομάδες των 4 με 6 ατόμων για να αρχίσουμε την δραστηριότητα. Πρώτα πήραν την δικιά μου ομάδα στο γνωστό κουζινάκι του κτηρίου , όπου ανακαλύψαμε ότι εκεί βρίσκονταν όλα τα αρχεία του σχολείου μας και μερικών άλλων, μέχρι και κάποια προπολεμικά. Η ομάδα μας διάλεξε ένα μαθητολόγιο του 1934. όταν πήγαμε στην τάξη κρατώντας το πολύ προσεκτικά , η κυρία μας έδωσε ένα φύλλο όπου έπρεπε να σημειώσουμε πληροφορίες για το εξωτερικό του βιβλίου. Ανοίγοντας το βιβλίο καταλάβαμε ότι περιέχει όλες τις πληροφορίες των παλιών μαθητών.
Στο τέλος παρουσιάσαμε την δουλειά μας στις άλλες ομάδες και τυχαία, βρήκαμε στο βιβλίο την υπογραφή του κ. Μπούρα, παλιού διευθυντή του σχολείου.
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα την θυμάμαι όταν πάω γυμνάσιο. ( ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΚΡΗ)

 

IMG_0213

 

Την Τετάρτη 3/5/2017 στο σχολείο μας ήρθε η κ. Κική από την Μonumeta . Από ότι μας είπε η Μonumeta βγαίνει από την λέξη monumet που σημαίνει μνημεία. Αυτή η εταιρία έχει εθελοντές που ασχολούνται με την παλιά πόλη. Όταν ήρθε στο σχολείο μας η κ. Κική ανοίξαμε την ντουλάπα που υπήρχε στο κουζινάκι και, για να πω την αλήθεια, τόσες φορές που έμπαινα στο κουζινάκι  δεν είχα προσέξει αυτήν την ντουλάπα. Μέσα στην ντουλάπα υπήρχαν πολλά βιβλία. Εγώ και η ομάδα μου διαλέξαμε του 1941. Παρόλο που ήταν εποχές πολέμου φοιτούσαν αρκετά παιδιά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η Γκρέιση  μένει στην ίδια διεύθυνση που έμενε και ένα άλλο παιδί από το 1941. ( ZAKA MARY LINDA)

 

Την τετάρτη 3/5/2017 συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα που διοργανώνουν μια ομάδα ιστορικών σε σχολεία που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία. Ποτέ δεν είχαμε προσέξει την ντουλάπα με τα παλιά αρχεία μέχρι σήμερα. Χωριστήκαμε σε ομάδες όλοι και πήραμε έγγραφα του σχολείου μας. Μαθητολόγια, ελέγχους κ.α. ήταν πολύ ενδιαφέρον να κοιτάμε τους βαθμούς (οι οποίοι ήταν πολύ αυστηροί) των παιδιών που είχαν περάσει από εδώ. Ήταν ένας ωραίος τρόπος να περάσουμε το δίωρο! ( ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ)

 

P1060072

Η Μonumeta είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία βρίσκει τα παλιά κτήρια και απαγορεύει να γκρεμιστούν για να φτιαχτεί μια πολυκατοικία. Μια εκπρόσωπος ήρθε και μας έδωσε κάποιους ελέγχους. Τα βιβλία με τους ελέγχους είχαν μέσα βαθμούς από τα παιδιά που είχαν περάσει από το σχολείο μας μεταξύ 1957-1968. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια παιδιά είχαν πάρει μηδενικά σε αρκετά μαθήματα. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. (ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ)

Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε μια ομάδα έπαιρνε ένα βιβλίο που έχει σχέση με πληροφορίες για τους μαθητές και τις βαθμολογίες σε διαφορές χρονολογίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πολλά σπίτια που μέναν είναι εγκαταλελλημένα τώρα και πολλά παιδιά είναι ορφανά. Επίσης, οι βαθμολογίες των δασκάλων ήταν πολύ αυστηρές. Ήταν πολλή ενδιαφέρον και ανακαλύψαμε κάποια πράγματα για το πως λειτουργούσαν τα σχολεία. ( ΔΑΝΑΗ ΝΙΛΣΕΝ)

 

IMG_0207

Με εντυπωσίασε ότι ήταν πολύ αυστηρή η βαθμολογία και η γλώσσα ήταν καθαρεύουσα. Εγώ με την ομάδα μου πήραμε ένα μεγάλο βιβλίο που λεγόταν: Βιβλίο Μητρώου και Προόδου μαθητών 70ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. Είχε την βαθμολογία των μαθητών από 1977-1978 μέχρι 1988-1989. Συμπληρώσαμε και ερωτηματολόγια. (ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑΚΗ)

Μάθαμε για τις βαθμολογίες και τα ονόματα των παιδιών που φοιτούσαν εδώ από το 1957 μέχρι το 1978. Μέσα στο βιβλίο Μητρώου και Προόδου, εκτός από τα παραπάνω, αναφερόταν τη θρησκεία των παιδιών, την ηλικία και την τοποθεσία γέννησης τους. Η γλώσσα που ήταν το βιβλίο γραμμένο ήταν η καθαρεύουσα. Συμπληρώσαμε κάποια φυλλάδια εξηγώντας για το βιβλίο. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η δραστηριότητα γιατί μάθαμε περισσότερα για το σχολείο μας, όπως ότι το έκτισε ο Πάτροκλος Καραντίνος και ότι κτίστηκε το 1931. Νιώσαμε σαν μικροί ντεντέκτιβ!!! (ΗΛΙΑΝΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

IMG_0204

Εμείς μελετήσαμε έγγραφα από μαθητές του σχολείου μας που φοίτησαν από το 1957 έως το 1968. Είδαμε τους βαθμούς παλιών μαθητών και οι μισοί είχαν 10 ενώ μερικοί άλλοι είχαν πάρει 0. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε επειδή μερικοί είχαν μείνει στην τάξη. Οι δάσκαλοι ήταν πολλοί αυστηροί. Επίσης, μας είπαν ότι το καινούριο κτίριο κτίστηκε το 1978, ενώ το παλιό κτίστηκε το 1932 από τον Πάτροκλο Καταντινό. Το σχολείο μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Αθήνας. (ΚΕΒΙΝ MΠΕΡΤΖΑΪ)

Σχολιάστε

Top