Το σχολείο μας

Το σχολείο μας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (δίπλα στο μουσείο της Ακρόπολης) και έχει συμπληρώσει πάνω από 110 χρόνια ζωής στην περιοχή. Στεγάζεται σε δύο κτήρια που βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Καλλισπέρη 1, στους πρόποδες σχεδόν της Ακρόπολης. Το παλαιό κτήριο, κτίστηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό το 1931. Το 2002 το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού συμπεριέλαβε το σχολείο μας στα 30 κτήρια τα οποία προβάλλουν την Πολιτιστική κληρονομιά της πόλης των Αθηνών.

70 dimotiko athinas

Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 260 μαθητές και μαθήτριες και εργάζονται 25 εκπαιδευτικοί. Από το 2010 έως το 2016 το σχολείο μας είχε ενταχθεί στα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ο Σύλλογος Διδασκόντων προσπαθεί να μεταδώσει στους μαθητές γνώσεις, δεξιότητες και ηθικές αξίες. Το σχολείο ακολουθεί μια καλή παράδοση εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων). Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη σύνδεσή μας με την ευρύτερη κοινωνία και συμμετέχουμε σε συλλογικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι τα προγράμματα e-twinning (έχουμε τιμηθεί με ετικέτες ποιότητας επί σειρά ετών), το Διεθνές δίκτυο ECO SCHOOLS (έχουμε βραβευτεί επί τρεις συνεχόμενες τριετίες με την ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ), το ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (έχουμε βραβευτεί με τη σημαία του Αειφόρου Σχολείου, Μάιος 2017), καθώς και σε τοπικά δίκτυα  σχολείων της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Δίνουμε έμφαση στις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, διοργανώνοντας αγώνες και εσωτερικά πρωταθλήματα στα διδασκόμενα αθλήματα, ενώ οι ομάδες του σχολείου συμμετέχουν στους αγώνες που διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και η Διεύθυνση Π.Ε Α Αθήνας.

Τη σχολική χρονιά 2016-2017  συμμετέχουμε με επιτυχία στα προγράμματα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ, ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ και το πιλοτικό πρόγραμμα: ΤΟ ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ. Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στα προγράμματα πολιτισμού ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΟΥ ΣΕ ΗΧΟΥΣ, DOCUMENTA 14 και ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ  σε μια προσπάθεια σύνδεσης της ιστορίας του σχολείου μας με την τοπική ιστορία, τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην τέχνη και τις νέες τεχνολογίες.

Αναφορές στις δράσεις και την ιστορία του σχολείου μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας http://70dim-athin.att.sch.gr/index.htm, στον ιστότοπο http://70dimath.blogspot.gr/ και την βραβευμένη  εφημερίδα μας ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ.

Βασικός στόχος μας είναι το «άνοιγμα» του σχολείου στην τοπική κοινωνία και η ανάπτυξη αειφορικής σχολικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου (μνημεία, λόφος Φιλοπάππου, φορείς Πολιτισμού) για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνεργαζόμαστε με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.

Προσπαθούμε να ενημερώνουμε συνεχώς τη Σχολική μας Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί συγγραφείς αλλά και Ομάδα Ανάγνωσης γονέων και εκπαιδευτικών.

Συμμετέχουμε σε μαθητικούς διαγωνισμούς και έχουμε επιτύχει σημαντικές διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή μας με ταινίες μικρού μήκους στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΑΡΟΚΟΚΑΛΟ-I΄M DIFFERENT AND M PROUD OF IT (2014) , αλλά και στη δράση Youth4Greece, που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με την ευκαιρία της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (2016).

Το σχολείο μας αποτελεί κέντρο πολλαπλών επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς της ευρύτερης σχολικής περιφέρειας, φιλοξενώντας φορείς που θέλουν να οργανώσουν παιδαγωγικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς.

Με σκοπό την καλλιέργεια δεσμών με την τοπική κοινωνία διοργανώνουμε στο τέλος του σχολικού έτους  στην ταράτσα του παλαιού κτηρίου «Πάτροκλος Καραντινός», το οποίο βλέπει απρόσκοπτα στον Παρθενώνα, πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες για γονείς και κατοίκους της περιοχής.

Τέλος, διατηρούμε σχέσεις στενής συνεργασίας με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, αφού μοιραζόμαστε το κοινό μας όραμα για ένα σχολείο ανοιχτό  δημιουργικό και συνεργατικό. Μαζί συντονίζουμε και οργανώνουμε δράσεις ώστε το σχολείο να αποτελεί για τους μαθητές, τις μαθήτριες  αλλά και τους γονείς, χώρο μάθησης, επικοινωνίας, συναισθηματικής ανάπτυξης και πολιτιστικής καλλιέργειας. Ειδικότερα ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ συμπαραστέκεται ενεργά στις ανάγκες μας και προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της σχολικής κοινότητας διοργανώνοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και διατηρώντας το σχολείο ανοικτό τα Σάββατα με ομαδικές δραστηριότητες για τους μαθητές.

Μ” αυτό τον τρόπο ελπίζουμε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που θα τους βοηθήσουν να χαράξουν τον προσωπικό τους δρόμο στη ζωή με σεβασμό στη δημοκρατία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το συνάνθρωπο.

Η διευθύντρια

Αντιόπη Φραντζή

Top