Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΠΑΛΑΣ

foto_mpasket_-32826

Δημιουργία

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1891, ο Καναδός Αμερικάνος Δρ. Τζέιμς Νάισμιθ, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Εκπαιδευτήριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (YMCA) (σημερινό Κολέγιο Σπρίνγκφιλντ) στο Σπρίνγκφιλντ, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.), προσπαθούσε να κρατήσει την τάξη με την οποία έκανε μάθημα δραστήρια μια βροχερή μέρα. Αναζητούσε ένα δυναμικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου για να κρατήσει τους μαθητές απησχολημένους και στα κατάλληλα επίπεδα φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας. Αφού απέρριψε άλλες ιδέες είτε ως υπερβολικά τραχιές ή ακατάλληλες για κλειστά γυμναστήρια, έγραψε τους βασικούς κανόνες και κάρφωσε ένα καλάθι ροδακίνων σε ύψος 3,05 μέτρων. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα δίχτυα καλαθοσφαίρισης, αυτό το καλάθι ροδακίνων διατηρούσε τον πάτο του, και οι μπάλες έπρεπε να ανακτηθούν με το χέρι μετά από κάθε «καλάθι» ή πόντο που σημειωνόταν. Αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Έτσι το κάτω μέρος του καλαθιού απομακρύνθηκε, πράγμα που επέτρεπε την ώθηση της μπάλας με ένα μεγάλο πείρο κάθε φορά.

Η καλαθοσφαίριση την πρώτη φορά παίχτηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Οι πρώτες μπάλες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την καλαθοσφαίριση ήταν καφέ, και ήταν μόνο στα τέλη του 1950 που ο Τόνυ Χάινκλ, ψάχνοντας για μια μπάλα που θα είναι πιο ευδιάκριτη για τους παίκτες και τους θεατές, εισήγαγε την πορτοκαλί μπάλα που χρησιμοποιείται σήμερα, Η ντρίμπλα δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι, εκτός από την «σκαστή πάσα» για τους συμπαίκτες. Η πάσα ήταν το κύριο μέσο μετακίνησης της μπάλας. Η ντρίμπλα τελικά εισήχθη, αλλά περιοριζόταν από το ασύμμετρο σχήμα της πρώτης μπάλας. Η ντρίμπλα έγινε σημαντικό μέρος του παιχνιδιού περίπου τη δεκαετία του 1950, καθώς βελτιώθηκε το σχήμα της μπάλας.

Το πρώτο γήπεδο καλαθοσφαιρίσεως: Κολέγιο Σπρίνγκφιλντ

 Αμερική

Στις ΗΠΑ το NBA είναι το πιο γνωστό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης. Σε αυτή τη διοργάνωση, μετέχουν οι καλύτεροι παίκτες σε όλο τον κόσμο, καθώς και πολλοί γνωστοί Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) παίκτες, όπως οι Ντιρκ Νοβίτσκι, Τόνι Πάρκερ, Πάου Γκασόλ κ.ά. Παλαιότερα συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί Ευρωπαίοι παίκτες, όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς, γνωστός με το ψευδώνυμο «Μότσαρτ», ο Τόνι Κούκοτς, ο Άρβιντας Σαμπόνις, o Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς και άλλοι. Τώρα ξεχωρίζουν οι Κόμπι Μπράιαντ και ΛεΜπρόν Τζέιμς ενώ παλιότερα μεγάλα ονόματα αμερικάνων που συμμετείχαν ήταν μεταξύ άλλων ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Λάρι Μπέρντ και ο Μάτζικ Τσόνσον. Η Dream Team δηλαδή η εθνική ομάδα των Η.Π.Α. έχει κατακτήσει 4 χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και άλλες πολλές διακρίσεις. Μάλιστα, στο NBA αγωνίζεται και ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Κουφός για τους Denver Nuggets.  Επισης στο NBA αγωνιζεται ο Γιαννης Αντετοκουνμπο για λογαριασμο των  Milwaukee Bucks.

Ευρώπη

Η καλαθοσφαίριση στην Ευρώπη έχει τεράστια ιστορία και πλήθος σπουδαίων αθλητών έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Καλύτεροι Ευρωπαίοι καλαθοσφαιριστες τα τελευταία χρόνια θεωρούνται ο Ντιρκ Νοβίτσκι (Γερμανία), ο Πάου Γκαζόλ (Ισπανία), ο Τόνι Πάρκερ (Γαλλία), ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Ισπανία), ο Αντρέι Κιριλένκο (Ρωσία),ο Θοδωρής Παπαλουκάς (Ελλάδα), ο Δημήτρης Διαμαντίδης (Ελλάδα)και ο Βασίλης Σπανούλης (Ελλαδα). Αυτή τη στιγμή στην ήπειρο λαμβάνουν χώρα οι εξής διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις: Ευρωλίγκα, EuroCup και EuroChallenge, ενώ τα καλύτερα εγχώρια πρωταθλήματα είναι της Ισπανίας,της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι αρκετά ανταγωνιστικό τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες ομάδες της Ευρώπης είναι ο Παναθηναϊκός,η ΤΣΣΚΑ Μόσχας,ο Ολυμπιακός,η Μακάμπι Τελ Αβίβ,η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Με καλύτερος παίχτης στην Ελλάδα έχει ανακηρυχτεί

Ελληνικό Μπάσκετ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ:

  • 1919 Το μπάσκετ κάνει την εμφανισή του πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • 1932 Η Ελλάδα ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της FIBA.
  • 1949 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αίγυπτο.
  • 1968 Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. Μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας τη Σλάβια Πράγας.
  • 1986 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών μετέχει για 1η φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατατάσσεται στην 10η θέση
  • 1987 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 1η θέση και παίρνει το χρυσό μετάλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας νικώντας τη Ρωσία στη παράταση.
  • 1989 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 2η θέση στο Ευρωμπάσκετ στο Βελιγραδι
  • 1994 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα(Καναδάς)
  • 1996 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο Παρίς
  • 1996 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών μετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα των ΗΠΑ και κατακτά την 5η θέση.
  • 1997 Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη.
  • 2000 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
  • Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για τρίτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στην Ιταλία
  • 2005 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητρια Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας.
  • 2006 Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την την καλυτερη θέση που κατέκτησε ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο. 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας αποκλείοντας στον ημιτελικό την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.
  • 2007 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για τέταρτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στην Αθήνα.
  • 2009 Παναθηναϊκός αναδεικνύεται για πέμπτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο
  • 2011 Ο Παναθηναϊκός αναδικνεύεται για έκτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στη Βαρκελώνη
  • 2012,2013 Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης σε Κωσταντινούπολη και Λονδίνο αντίστοιχα

Πηγη: http://el.wikipedia.org/wiki/

Σχολιάστε

Top