ΜΟΥΣΙΚΗ
Τυπικά, με τον όρο μουσική εννοούμε τους ήχους που οργανώνει ο άνθρωπος με σκοπό να εκφραστεί και να επικοινωνήσει καλλιτεχνικά, ώστε να κάνει τέχνη. Η μουσική είναι, λοιπόν, μια τέχνη. Το μεγαλείο της ωστόσο είναι ότι για τον καθένα μας είναι κάτι το διαφορετικό: ο καθρέφτης της ζωής του, των συναισθημάτων του, του ίδιου του εαυτού του, πηγή δύναμης και ζωντάνιας, επαφή. Μια επαφή τέχνης που αγκαλιάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, που μπορεί να πάρει ακόμα και τη μορφή διαμαρτυρίας και που έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τον άνθρωπο προς το καλύτερο, εάν, βέβαια, και εφόσον ο ίδιος το θέλει, άρα μπορεί ν’ αλλάξει και όλη την ανθρωπότητα. Και όπως έχει πει και ο Αλκίνοος « η μουσική δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί μας. Εμείς ασχολούμαστε μ’ αυτήν». Γιατί είναι το “είναι” μας. Είναι τρόπος ζωής και έκφρασης. Και τελικά είναι ένα ταξίδι σ’ έναν κόσμο μαγικό, όπου ωστόσο όλα ανατρέπονται διαρκώς, όπου οι σκέψεις ανακατεύονται με τους ήχους και χωρίς να το ελέγχεις σε κάνουν απ’ τη μια πιο ήρεμο, πιο επιθετικό, πιο δυνατό, πιο αισιόδοξο αλλά κι απ’ την άλλη, σε μια εποχή σαν τη δική μας, πιο εύκολο, πιο συμβιβασμένο και ίσως πιο βουτηγμένο στη σκοτεινή σου άγνοια.
- Η μουσική στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα κατάλαβε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική στο καθημερινό τρόπο ζωής του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο άρχισε να την αναπτύσσει και να πειραματίζεται μαζί της. Άρχισε να εμβαθύνει με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να βρει αυτό το ιδανικό που τον ευχαριστεί και τον ψυχαγωγεί. Οι αρχαίοι έλληνες έλεγαν ότι η μουσική εξημερώνει τη ψυχή του άνθρωπου ,αυτό επειδή με τη σωστή χρήση της μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική γαλήνη. Δηλαδή χωρίς αυτή δεν θα ήταν ικανός να εκφράσει συναισθήματα τα οποία δεν είναι μπορούν να αποδοθούν με λέξεις.
Τώρα όμως, στη σημερινή εποχή που ο μέσος άνθρωπος πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των προτερημάτων της μουσικής, δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για αυτή, ενώ έχει αποδειχτεί και σε έρευνες ότι άνθρωπου. Δηλαδή μέσω της μουσικής ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να «βάλει» σε λειτουργία τη σκέψη του. Επίσης χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση το άκουσμα της μουσικής σε καθημερινή βάση, αλλάζει και επηρεάζει την ψυχολογία και διάθεση του φέρνοντας στο μυαλό σου μνήμες και καταστάσεις, με τις οποίες έχει συνδέσει ο ανθρώπινος νους με στίχους ενός τραγουδιού, αλλά ταυτόχρονα να σου την χαλάσει αν δεν έχεις κάνει σωστή χρήση. Ακόμη και όταν νομίζουμε ότι ένα τραγούδι μας φτιάχνει τη διάθεση πολλές φορές κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Όμως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι μόνο αυτά που μπορεί να προσφέρει η μουσική στον άνθρωπο. Επιπρόσθετα,η μουσική βοηθά τον άνθρωπο και σε κάποια προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα τις αϋπνίες. Επίσης βοηθά τους νέους να συγκεντρωθούν στα μαθήματα τους καθώς τους βοηθά στην καλύτερη απόδοση και αυξάνει την αποτελεσματικότητα τους. Τέλος έχει αποδειχτεί ότι βοηθά και στην ανάπτυξη των παιδιών και ιδιαίτερα μωρών τα οποία βρίσκονται στην ανάπτυξη τους λεκτικά.
Συμπερασματικά η μουσική μπορεί να πει κανείς ότι φέρνει σε επικοινωνία λαούς και βοηθά στην διάθεση και στην αντιμετώπιση πολλών μαθησιακών προβλημάτων που έχουν οι μαθητές. Τελικά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς την μουσική; Απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνει η παρακάτω φράση : «Άχρωμη, γεμάτη ευθείες ασπρόμαυρες γραμμές στο διάβα μας, ή απλά σιωπηλή, ξέρετε, εκείνη η σιωπή που σε τρελαίνει, ανέκφραστη, μονότονη και βαρετή’’. Άγνωστος.
Πήγες :
http://bletsas.gr/music-in-your-life/
http://www.aksioprepeiakantoxh.com/protaseis/mousiki/444-ti-einai-mousiki
Ναλπαντίδη Ελένη
Σβορώνου Θεοδώρα
Ζαρμπαλά Σοφία-Άννα
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.