ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

racism

Είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία. Προέρχεται από την ιταλική λέξη razza που σημαίνει φυλή και το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού είναι ο φυλετικός.

Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη. Η τυπική θεωρία του σε σύγχρονες αναζητήσεις και σχετικές έρευνες, έχει τις ρίζες της στο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ που είναι το δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών, που δημοσιεύτηκε το 1853 και κυριολεκτικά αποτέλεσε τη θεωρητική κάλυψη και «ευλογία» των αποικιοκρατών. Ο πλέον εξέχων σύγχρονος υποστηρικτής του δόγματος αυτού, κατά τον 20ό αιώνα, θεωρείται ο Βρετανός δημοσιολόγος , Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν.

Ο ρατσισμός δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Υπήρχε σε διάφορες μορφές και εκφράσεις στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων κοινωνιών, αλλά απλώς τους τελευταίους αιώνες απέκτησε και ιδεολογικό υπόβαθρο. Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας αρκετοί υπόδουλοι λαοί θεωρήθηκαν υπάνθρωποι και όχι μέλη του ανθρώπινου είδους, για να δικαιολογηθεί η εναντίον τους ευρεία καταστρατήγηση των διδαχών του χριστιανισμού, ακόμη και από εκπροσώπους της επίσημης εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΩΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ,ΒΙΚΑΤΟΣ ΜΗΝΑΣ,ΠΛΑΚΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΜΑΡΙΑ

Σχολιάστε

Top