Η Καμάρα ή αλλιώς η Αρχαία Γέφυρα της Πυλαίας

 

Αρχαία γέφυρα Πυλαίας

 

Στην περιοχή της Πυλαίας και μέσα στο ρέμα που χωρίζει τον συνοικισμό της τούμπας από την Πυλαία σώζεται η Αρχαία Γέφυρα. Η Γέφυρα που ενδεχόμενα σχετίζεται χρονολογικά με την κατασκευή της Εγνατίας οδού (120π.χ.) που περνούσε από την Πυλαία με κατεύθυνση τον Χορτιάτη, αποτελείται από μια πλινθόκτιστη καμάρα κατασκευασμένη με μεγάλους πλίνθους και δύο ισχυρά βάθρα με εναλλασσόμενη τοιχοδομία από αργολιθική και πλίνθους , που χαρακτηρίζει την παλαιοχριστανική περίοδο. Πιθανότατα η Γέφυρα να επισκευάστηκε την περίοδο αυτή.

Κοντά στη γέφυρα, διατηρείται τείχος οικισμού των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, από αργολιθοδομή και ασβεστοκονίαμα. Τα παραπάνω αρχαιολογικά λείψανα που σχετίζονται με τον οικισμό της Πυλαίας, αποτελούν μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία της ιστορίας της Πυλαίας.

Κατά την άποψη του Χαραλάμπους Μακαρόνα «Via Egnatia Thessaloniki, studies preseuted in honor of D.M. Robinson, 1951, σελ  381-398″ , η οποία αμφισβητείται από τον TheofilousLoukas Tafel, «Historia Thessalonica , Tubigae, σελ 1-xxvi», η γέφυρα αυτή είναι συνέχεια της Εγνατίας οδού με κατεύθυνση τον Χορτιάτη.

Η Γέφυρα αυτή κηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο , μετά από αίτηση της κυρίας Φουντουκίδου στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Γέφυρα Πυλαίας σήμερα

Δείτε στο χάρτη τη θέση της Γέφυρας

Γεωγραφική θέση της Αρχαίας Γέφυρας της Πυλαίας

 

 

Σχολιάστε

Top