Το ημερολόγιο της πυρκαγιάς

         

                            Ματζαρλή Βασιλική                                                    

 Σάββατο, 18 Αυγούστου  1917

Kαθώς γυρνούσα από τη μεσημεριανή μου βόλτα, ένιωθα να πνίγομαι. Έβλεπα ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι! Η ώρα ήταν 15:00, όταν μια μικρή φωτιά ξέσπασε από τη κουζίνα ενός φτωχικού προσφυγικού σπιτιού της Άνω Πόλης. Ο ισχυρός Βαρδάρης βοήθησε την εξάπλωσή της σε ολόκληρη την περιοχή. Οι κάτοικοι φοβούνται γι αυτούς, αλλά και για τη πόλη τους.

Κυριακή, 19 Αυγούστου  1917

Σήμερα το βράδυ σταμάτησε η εξάπλωσή της φωτιάς. Μέσα σε 32 ώρες, η πυρκαγιά έκαψε περίπου 10.000 σπίτια και άφησε άστεγα πάνω από 70.000 άτομα. Αυτό το τυχαίο και δυσάρεστο γεγονός θα αλλάξει σημαντικά τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη είναι, ή έστω ήταν, μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες πόλεις των Βαλκανίων. Τη κατοικούν Εβραίοι, Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Βαλκάνιοι και Ευρωπαίοι. Το λιμάνι της αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου. Πριν από 5 χρόνια, μάλιστα, απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Λίγους μήνες όμως, μετά το ξέσπασμα του Κινήματος Εθνικής Άμυνας η πόλη μου γέμισε Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες. Ύστερα, οι πρόσφυγες που ακολούθησαν, οδήγησαν στον διπλασιασμό του πληθυσμού της.

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 1918

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, δημιουργείται το σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης, από τον Γάλλο αρχιτέκτονα, Ερνέστ Εμπράρ. Η κύρια ιδέα που αναφέρει στο σχέδιο του φαίνεται να είναι η αξιοποίηση των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων της πόλης, τις εκκλησίες και τα τζαμιά ως σημεία αναφοράς, δημιουργώντας πλατείες και ελευθέρους χώρους. Ελπίζω να υλοποιηθεί με επιτυχία…

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 1940

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, τελειώνει η ανοικοδόμηση της πόλης μας. Βέβαια, το διάσημο, πλέον, σχέδιο Εμπράρ δεν εφαρμόστηκε πλήρως εξαιτίας της δυσκολίας εξεύρεσης επαρκών κονδυλίων, υπέστη πολλές μεταβολές. Ωστόσο, αποτέλεσε μεγάλη βελτίωση στη κατάσταση της πόλης, δίνοντάς της μια όψη σύγχρονη, όπως της ταιριάζει.

Αναφορές- Επιπλέον στοιχεία

Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917). [Ταινία]. Η Μηχανή του Χρόνου. Ανάκτηση 3 19, 2021, από https://www.mixanitouxronou.gr/to-spanio-film-apo-tin-fotia-pou-katestrepse-tin-thessaloniki-1917/

Κατεχάκη, Β. (2017). Η φωτιά που γέννησε μια πόλη. Καθημερινή – Περιοδικό Κ. Ανάκτηση 19 3, 2021, από https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/906200/i-fotia-poy-gennise-mia-poli/

Πηγή εικόνας: Εδώ

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης