Αθλητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Μπακιρτζής

ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1926 και έχει σαν έδρα το γήπεδο της Τούμπας, το οποίο πήρε το όνομά του από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το ελληνικό πρωτάθλημα (1976, 1985, 2019) καθώς και εφτά φορές το κύπελλο της Ελλάδας (1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018, 2019). Επίσης, έχει πετύχει μεγάλες και αξιομνημόνευτες επιτυχίες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Οι δοξασμένες εποχές του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν στην περίοδο 1946-1958, όπου ήταν η κυρίαρχη ομάδα σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πέτυχε πολλά επιτεύγματα και άρχισε να λαμβάνει μεγάλη αναγνώριση, ιδιαιτέρως το καλοκαίρι του 1953, που οι πολλές επιτυχημένες μεταγραφές άλλαξαν την πορεία της ομάδας προς το καλύτερο. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν η απόκτηση νέας έδρας, του γηπέδου της Τούμπας, το 1959. Υπήρξε ένα πολύ πρωτότυπο και εξελιγμένο γήπεδο για εκείνη την εποχή.

Το πρώτο πρωτάθλημα το κατάκτησε η ποδοσφαιρική ομάδα το έτος 1976 υπό την καθοδήγηση του προπονητή Γκιούλα Λόραντ. Το δεύτερο πρωτάθλημα άργησε κάπως να έρθει, καθώς κατακτήθηκε το 1985. Μια σημαντική στάση στην ιστορία του ΠΑΟΚ είναι η αναμέτρηση του με την Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα στην Τούμπα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποιες ντροπιαστικές στιγμές στην πορεία του ΠΑΟΚ. Το 1992 ήρθε αντιμέτωπος με την αγγλική Παρί Σεν Ζερμέν. Στον αγώνα της Τούμπας έγιναν πολύ σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να τιμωρηθεί με τριετή αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η χρυσή εποχή των σημαντικών κατακτήσεων του ΠΑΟΚ ξεκίνησε την εποχή 2012 και διαρκεί ακόμη και σήμερα. Ο ΠΑΟΚ ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση μέχρι να αναλάβει την ομάδα ως πρόεδρος ο Ιβάν Σαββίδης. Σε αυτή την περίοδο ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει τρία κύπελλα και ένα αήττητο πρωτάθλημα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ-ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ
Τα χρώματα που έχει ο ΠΑΟΚ είναι λευκό και μαύρο. Το μαύρο χρησιμοποιείται ως ένδειξη πένθους για τον αφανισμό του Ελληνισμού της Ανατολής και το λευκό ως σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση. Το έμβλημά του, ο δικέφαλος αετός, παραπέμπει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
(Wikipedia, 2021)

ΑΡΗΣ
Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ είναι ένα επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1914 και έχει για έδρα το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, που βρίσκεται στη Χαριλάου. Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1928, 1932, 1946) και ένα κύπελλο το 1970. Ο Άρης συνδέεται ιστορικά με τα ανερχόμενα αστικά στρώματα της Θεσσαλονίκης και ήταν μία από τις λίγες ομάδες που είχαν από πολύ νωρίς τμήμα γυναικών.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
Ο Άρης ιδρύθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου το 1914 από μία παρέα 22 ατόμων σε ένα καφενείο. Πήρε αυτό το όνομα επειδή ήταν το αντίπαλο δέος της ομάδας του Ηρακλή που ήταν εκείνη την εποχή στην πόλη και με βάση την μυθολογία ο θεός του πολέμου Άρης ήταν αντίπαλος του μυθικού Ηρακλή. Η αγωνιστική δράση του Άρη αρχίζει μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που έδωσε διεθνές φιλικό παιχνίδι εναντίον της Σπόρτινγκ Κλουμπ Σερβίας. Κατά την περίοδο του 1925-1926 άρχισαν να υπάρχουν αντιπαλότητες με τον νεότευκτο ΠΑΟΚ, οι οποίες γινόταν όλο και πιο έντονες με το πέρασμα των χρόνων. Η χρυσή περίοδος για τον Άρη ήταν πριν τον πόλεμο όπου κατάκτησε και τα τρία πρωταθλήματα που έχει. Μεταπολεμικά η μεγαλύτερη διάκριση που είχε ήταν η κατάκτηση του κυπέλου το 1970. Πριν από λίγα χρόνια η ομάδα υποβιβάστηκε δύο φορές σε κατώτερη κατηγορία, λόγω προβλημάτων στη διοίκηση. Πλέον, όμως, προσπαθεί να βαδίσει στα χνάρια του ένδοξου παρελθόντος. Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Άρης είχε μεγάλη αναγνώριση στον τομέα του μπάσκετ στην δεκαετία του ΄80. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και οι υπόλοιποι, δημιούργησαν μια ομάδα που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Ηρακλής είναι το παλιότερο αθλητικό σωματείο από τα τρία. Τα χρώματα του θυμίζουν πολύ έντονα τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Η ιστορία του ξεκινάει το 1899, όμως δεν ήταν τότε αθλητικός σύλλογος αλλά συσχετιζόταν με τα γράμματα και τη μουσική. Το 1903 ο Ηρακλής απέκτησε ένα γυμναστήριο και τμήματα για κολύμβηση και ποδηλασία. Ως ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1908 και από τότε το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές στην Ελλάδα. Στην αρχή πέτυχε πολλές σημαντικές νίκες, γεγονός που τον κατέστησε ομάδα-πρότυπο εκείνης της εποχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι το έδωσε στις 23 Απριλίου του 1905 αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όμως το 1908 όλα άλλαξαν, καθώς συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολυμπία» και η συνένωση αυτών των δύο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Ηρακλή. Ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του Ηρακλή ήταν ο Α. Μάλτος, ο οποίος ήταν γιατρός. Το 1914 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στέγασης λόγω των λιγοστών εσόδων που είχε. Τελικά εγκαταστάθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της πόλης, καθώς πολλές σπουδαίες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας φόρεσαν την ένδοξη φανέλα του. Όσο τα χρόνια περνούσαν ο Ηρακλής συνέχιζε να συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο Ηρακλής είχε λάβει συμμετοχή σε πέντε τελικούς κυπέλλου αλλά το 1976 κατάφερε να νικήσει τον Ολυμπιακό και να κατακτήσει το κύπελλο της Ελλάδας. Όταν γύρισαν από αυτό τον αγώνα όλοι οι φίλαθλοι περίμεναν την ομάδα και τη δέχτηκαν με μια εορταστική και θερμή υποδοχή. Μπορεί ο Ηρακλής να μην έχει κατακτήσει πρωτάθλημα αλλά έχει ακολουθήσει μια καλή πορεία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει συμμετάσχει έξι φορές στη διοργάνωση το Κυπέλλου UEFA και κατάκτησε το Βαλκανικό κύπελλο το 1985. Τα τελευταία χρόνια, ο Ηρακλής δεν διένυε την ιδανικότερή του φάση, καθώς αντιμετώπισε πολλές φορές οικονομικά προβλήματα και είχε θέματα με τη διοίκηση. Πλέον βρίσκεται στο Γ΄ ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και τα ένδοξα χρόνια του φαίνεται να έχουν περάσει.

Βιβλιογραφία:

https://www.sansimera.gr/articles/427

http://www.wehellas.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης