Η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Αλέξιος Γιαχούδης

Μέσα στα πάμπολλα προβλήματα που πλήττουν τη σημερινή κοινωνία παραμένει, ίσως περισσότερο από ποτέ, η εκπομπή ρύπων (στην ατμόσφαιρα). Πόσες φορές άραγε έχουμε αναρωτηθεί πού θα καταλήξει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πόσο ακόμα θα διογκωθεί η τρύπα του όζοντος… Ελάχιστα, όμως, είμαστε ενημερωμένοι για τα ποικίλα μέτρα, τις συμφωνίες και τα συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί εντός της ΕΕ όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Όντας πολίτες της ΕΕ είμαστε ευνοημένοι χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε.

Δεν αποτελούν, προφανώς, μόνο οι συμφωνίες μέρος των ενεργειών για τη βελτίωση της κατάστασης. Τις τελευταίες δεκαετίες η νομοθεσία και τα μέτρα έχουν τροποποιηθεί με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων. Βασική αρχή της ΕΕ –σύμφωνα με την οποία διαμορφώνονται οι σχετικοί νόμοι– είναι η φράση «ο ρυπαίνων πληρώνει». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πολιτική έχουν θεσπιστεί κανονισμοί κατά τους οποίους σε περιοχές με επικίνδυνα ποσά ρύπων εφαρμόζονται δράσεις και μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν οι ευαίσθητες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Ορίζονται, ακόμη, αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με συγκεκριμένα είδη ρύπων (π.χ. αμμωνία, διοξείδιο του θείου, βαρέα μέταλλα, διοξείδιο του άνθρακα κλπ), αλλά και ο έλεγχος χημικών προϊόντων.

 Η επιβολή προστίμων παρόλα αυτά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Η ΕΕ μεριμνά και για την ενημέρωση των πολιτών της μέσω διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων. Άλλωστε, στόχος δεν είναι μόνο η ευαισθητοποίηση και η αντιμετώπιση σε οικολογικό επίπεδο, αλλά και η κατανόηση της σοβαρότητας του προβλήματος από μεριάς των Ευρωπαίων. Εφόσον υπάρχει ενημέρωση, οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα οφέλη εκτός από τη βελτίωση της κλιματικής αλλαγής, όπως η υγεία του ανθρώπου και η οικονομία των χωρών η οποία επηρεάζεται άμεσα από την εφαρμογή των σχετικών μέτρων και της νομοθεσίας.

Αισιόδοξα, λοιπόν, ξεκινάει και αυτή η δεκαετία με το συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 55% (αναφορικά με τα επίπεδα CO2 του 1990) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως «η σημερινή συμφωνία μας βάζει καθαρά στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050»…

  LIFO. (11 Δεκεμβρίου 2020). Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για έναν πιο φιλόδοξο στόχο στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που θα φτάνει στο 55% έως το 2030, αντί του 40%. Ανακτήθηκε Μάιος 19, 2021 από https://www.lifo.gr/now/perivallon/klima-oi-igetes-tis-ee-symfonisan-sti-meiosi-ton-ekpompon-rypon-kata-55-eos-2030

EUR-Lex. (8 Ιουνίου 2014). Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια (2020 έως 2030). Ανακτήθηκε Μάιος 19, 2021 από https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=legissum%3A2001_5

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης