της Μαρίας Μπηγινά
Μετά από πολύμηνη σκληρή δουλειά και φιλόδοξα πειράματα, η NASA (National Aeronautics and Space Administration) κατάφερε να πραγματοποιήσει επιτέλους το όνειρο χιλιάδων επιστημόνων: μία προσεδάφιση στον Άρη. Το εξάτροχο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης με το όνομα «Πέρσης», το οποίο απεστάλη στον κόκκινο πλανήτη, ταξίδευσε εφτά μήνες στο διάστημα και έφτασε με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη. Ο συγκεκριμένος προορισμός συνήθιζε να έχει μία ιδιαίτερα κακή φήμη στην διαστημική ιστορία, καθώς οι απόπειρες των επιστημόνων για μία προσεδάφιση ήταν επί χρόνια αποτυχημένες.
Το ρομποτικό όχημα της NASA ξεκίνησε ευθέως την αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής και την συλλογή αρειανών δειγμάτων για μελλοντική χρήση πίσω στη Γη. Προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero, που υπήρξε κάποτε λίμνη και θεωρείται πως φιλοξενούσε μορφές ζωής δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Μέσα από τα δύο μικρόφωνα, καθώς και τις δεκαεννέα τυπικές κάμερες εμπορίου, που ενσωματώθηκαν στο όχημα, όλη η ανθρωπότητα είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει το γεγονός αυτό.
Η προσεδάφιση θα υπάρξει αναμφισβήτητα ωφέλιμη για προσεχείς επανδρωμένες αποστολές. Οι επιστήμονες έχουν πλέον στην διάθεσή τους καταγραφές των καιρικών συνθηκών, αλλά και τις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την κατανόηση του περιβάλλοντος που επικρατεί και στο οποίο θα βρεθούν αργότερα εκείνοι που θα ταξιδέψουν στον Άρη.
Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή μίας νέας εποχής για την επιστημονική κοινότητα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από περισσότερα πειράματα, τεχνολογική εξέλιξη και ανακαλύψεις. Είναι όμως και το τέλος όλων των αποτυχημένων προσπαθειών. Το τέλος της αβεβαιότητας για ένα ταξίδι σε άλλο πλανήτη, μα πρωτίστως το τέλος του φόβου για το άγνωστο.
Μέσω της προσεδάφισης στον Άρη, γίνεται κατανοητό πως κάθε νέα γενιά επιστημόνων είναι όλο και λαμπρότερη, πραγματοποιώντας επιτεύγματα που δε μπόρεσαν να κατορθώσουν οι παλιότεροι. Πιστεύω, λοιπόν, πως θα ήταν σοφό να προστεθεί και το ίδιο το μάθημα της αστρονομίας στο σύγχρονο σχολείο. Η αστρονομία όντας μία επιστήμη ιδιαίτερα σπουδαία, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους μαθητές γνώση, η οποία είναι τόσο χρήσιμη όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Με αυτό τον τρόπο, περισσότεροι νέοι επιστήμονες θα επιλέξουν να αφοσιωθούν στην αστρονομία και τελικά να χαρίσουν στην ανθρωπότητα πλήθος ανακαλύψεων.