Τα πλήγματα της Δημοκρατίας το 2021

του Θοδωρή Νικολάου

Το 2021, μπορεί να θεωρηθεί και ως μία από τις σημαντικότερες χρονιές στον πολιτικό τομέα, καθώς πολλά γεγονότα συνέβησαν αφήνοντας την δικιά τους «σφραγίδα» στην σύγχρονη ιστορία. Ορισμένα από αυτά είναι θετικά(π.χ. ο θετικός αλλά αργός ρυθμός της Ελληνικής οικονομίας ), όμως πολύ περισσότερα είναι αυτά εντάσσονται στην κατηγορία: «πολύς κόσμος θέλει να ξεχάσει» διότι ήταν -το λιγότερο- βλαβερά για τη δημοκρατία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρώτο και, ίσως, σημαντικότερο γεγονός είναι η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Τη συγκεκριμένη μέρα, χιλιάδες ρεπουμπλικάνοι ένοπλοι διαδηλωτές και υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξαγριωμένοι εισβάλλουν στο Καπιτώλιο. Τα συγκεκριμένα επεισόδια προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο κτήριο, ενώ τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν να χάσουν τη ζωή τους. Το γεγονός αυτό είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα πλήγμα για το Δημοκρατικό καθεστώς, δείχνοντας το τι γίνεται όταν οι άνθρωποι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους χωρίς να σέβονται τους νόμους.

Εικόνα Νικολάου-min

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Χονγκ Κονγκ, στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν όταν σύμφωνα με έναν νέο νόμο, παραπάνω από 50 φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν από τις αρχές λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Ουσιαστικά, ο νόμος όριζε ότι πολλές από τις ελευθερίες των κατοίκων δεν θα υπήρχαν πλέον, θα καταργούνταν διά παντός, δημιουργώντας περισσότερους,  πιο πιεστικούς νόμους.

Εικόνα 2 Νικολάου

Στις 1 Φεβρουαρίου του 2021, έγινε πραξικόπημα στη Μιανμάρ της Ανατολικής Ασίας κατά το οποίο ο στρατός με αρχηγό και διοικητή Μιν Αούνγκ Χλάινγκ «άρπαξαν» την εξουσία από την δημοκρατικά εκλεγμένη πρωθυπουργό της χώρας. Η πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι πολιτικοί εξακολουθούν να κρατούνται φυλακισμένοι από τον στρατό. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα πεντακόσια. Αυτό είναι ένα ακόμα γεγονός που αναδεικνύει τα πλήγματα της δημοκρατίας στην σημερινή μας εποχή, ειδικότερα το 2021.

Εικόνα 3 Νικολάου

Γενικότερα, το 2021 ήταν μία χρονιά η οποία είχε πολυάριθμα πολιτικά γεγονότα, σκάνδαλα και αδικήματα. Ευελπιστώ όμως πως το 2022 θα είναι ένα καλύτερο έτος, γεμάτο αισιοδοξία, υγεία και πάνω από όλα δημοκρατία.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ

Αθανασία Κουλέτα, «Το τέλος του Χονγκ Κονγκ: η Κίνα εισάγει νόμο για την κατάργηση ελευθεριών στην πόλη» , στο ΕΘΝΟΣ: https://www.ethnos.gr/World/article/106912/totelostoyxongkkongkhkinaeisageinomogiathnkatarghsheleytherionsthnpolh  (Δημοσιεύτηκε στις 22/05/2020 14:00)

The LiFO team, «Χονγκ Κονγκ: Ποινές φυλάκισης σε ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας – ανάμεσα τους ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι», στο LIFO: https://www.lifo.gr/now/world/hongk-kongk-poines-fylakisis-se-aktibistes-yper-tis-dimokratias-anamesa-toys-o-megistanas (Δημοσιεύτηκε στις 16/04/2021,16:14)

Newsroom, «Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ξεπέρασαν τις 100 οι συλλήψεις – Αναζητείται ο δολοφόνος του αστυνομικού», στο CNN Greece: https://www.cnn.gr/kosmos/story/250647/eisvoli-sto-kapitolio-xeperasan-tis-100-oi-syllipseis-anaziteitai-o-dolofonos-toy-astynomikoy (Δημοσιεύτηκε στις 15/01/2021)

Φωτ. Α.Ρ., «Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Μιανμάρ», στη Καθημερινή: https://www.kathimerini.gr/world/561321187/synechizetai-i-aimatochysia-sti-mianmar/ (Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2021)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης