Brain drain ή διαφορετική επιλογή;

της Ανδριάνας Χονδροκώστα

Οι επιλογές για σπουδές, πλέον, αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να προσφέρουν προγράμματα και υποτροφίες σε φιλόδοξους νέους. Πολλοί μαθητές αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες για να σπουδάσουν σε μέρη που κάποτε έμοιαζαν απρόσιτα ή, τουλάχιστον, δεν ήταν στις πρώτες επιλογές τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Μιχάλη, της Ευδοκίας και της Καλυψούς, οι οποίοι κέρδισαν πλήρη υποτροφία για σπουδές στο Chinese University of Hong Kong, Shenzhen, στην Κίνα. Μέσω συνεργασίας του σχολείου τους με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, οι τρεις μαθητές αποφάσισαν να διεκδικήσουν την υποτροφία και, με σκληρή δουλειά, κατάφεραν να την αποκτήσουν.
Όταν παρουσιάζεται μια τέτοια ευκαιρία, η απόφαση δεν είναι εύκολη. Από τη μία, υπάρχει η επιλογή να μείνεις στην Ελλάδα, να συμμετάσχεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και να ακολουθήσεις μία πιο «παραδοσιακή» ακαδημαϊκή διαδρομή. Από την άλλη, υπάρχει το ρίσκο της φυγής: να σπουδάσεις σε μια ξένη χώρα, μακριά από την οικογένεια και το οικείο περιβάλλον, αλλά με μεγαλύτερες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προοπτικές.
Τελικά, οι τρεις μαθητές αποφάσισαν να τολμήσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Όπως λέει ο Μιχάλης: «Αρχίσαμε να ψάχνουμε πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο και ανακαλύψαμε ότι είναι μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου. Επιπλέον, η πόλη όπου βρίσκεται θεωρείται τεχνολογικό κέντρο, κάτι που μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία για σπουδές στον τομέα των υπολογιστών». Αντίστοιχα, η Ευδοκία εξηγεί την απόφασή της: «Το Πανεπιστήμιο μου δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσω μαθηματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο λόγω των καθηγητών όσο και των συμφοιτητών μου. Επίσης, η οργάνωση, οι υποδομές και οι ακαδημαϊκές διασυνδέσεις του Πανεπιστημίου ήταν σημαντικοί παράγοντες στην απόφασή μου.»
Ωστόσο, η ζωή στο εξωτερικό δεν είναι πάντα εύκολη. Ο Μιχάλης αναφέρει: «Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι πολύ απαιτητικό, και η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι απαραίτητη. Επιπλέον, έξω από το Πανεπιστήμιο η επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη, αφού τα αγγλικά δεν είναι τόσο διαδεδομένα». Η Ευδοκία προσθέτει: «Το περιβάλλον είναι έντονα ανταγωνιστικό. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται σκληρά και μεθοδικά, γεγονός που σε ωθεί να προσπαθείς συνεχώς. Είναι ένα Πανεπιστήμιο για όσους θέλουν να αφοσιωθούν στις σπουδές τους, όχι για όσους αναζητούν μια πιο χαλαρή φοιτητική ζωή.»
Παρά τις δυσκολίες, οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι ανεκτίμητες, παρότι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους είναι η απόσταση, αναφέρουν ότι: «Μόνο τώρα που βρίσκομαι 7.000 χιλιόμετρα μακριά συνειδητοποιώ πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι και η οικογένειά μου. Η ανεξαρτησία φαινόταν ελκυστική, αλλά στην πράξη είναι δύσκολο να ζεις τόσο μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους.»
Όταν νέοι με ταλέντο και φιλοδοξίες φεύγουν στο εξωτερικό, συχνά γίνεται λόγος για «brain drain» – διαρροή εγκεφάλων. Είναι, όμως, πραγματικά κάτι αρνητικό; Ή μήπως είναι μια ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη; Κατά τη γνώμη μου, το επίκεντρο δεν πρέπει να είναι ο χώρος, αλλά ο ίδιος ο νέος, τα όνειρα και οι δυνατότητές του. Όταν κάποιος κερδίζει μια ευκαιρία με την αξία του, αξίζει να τη διεκδικήσει. Η γνώση και η εμπειρία που αποκτά μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία με πολλούς τρόπους. Η εξέλιξη είναι κάτι θετικό, και η εκπαίδευση ανοίγει δρόμους. Γι’ αυτό, τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να στηρίζονται και να ενθαρρύνονται.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης