ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

εικόνα: Αντικλείδι

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΚΙΛΟΥ

Είναι γνωστό σε όλους μας πως οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να διασκεδάζουν σε μεγάλες γιορτές ,αλλά και να πενθούν τους συγγενείς τους και τους ήρωές τους με τη συνοδεία αυλητών και αοιδών, όμως κανείς μέχρι πριν από τον 19ο αιώνα δεν γνώριζε τους στίχους τους και τον ρυθμό αυτών των τραγουδιών.

Το 1883 λοιπόν ανακαλύφθηκε μία επιτύμβια στήλη σε μία τουρκική πόλη πάνω στην οποία ήταν χαραγμένο το αρχαιότερο παγκοσμίως γνωστό τραγούδι ,ο επιτάφιος του Σείκιλου.

Στην κορυφή της στήλης έγραφε : “Εγώ η πέτρα είμαι μία εικόνα .Με έβαλε εδώ ο Σείκιλος ως διαχρονικό σήμα αθάνατης μνήμης.”Αναφερόμενη φυσικά στον άνθρωπο που το έγραψε ,καθώς και στον σκοπό για τον οποίο το έγραψε.

Στη μέση της η στήλη έγραφε. “Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Για λίγο διαρκεί η ζωή, ο χρόνος καθορίζει το τέλος”, μαζί με τα σύμβολα της μελωδίας.

Στο κάτω μέρος της στήλης αναγράφεται η αφιέρωση ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΥΤΕΡΠΗ ,αλλά δεν γίνεται κατανοητό εάν πρόκειται για τη σύζυγο ,την ερωμένη, τη φίλη ,την αδερφή ή την κόρη του, ή απλώς τη Μούσα της μουσικής.

Η στήλη είχε χαθεί για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά πολλά χρόνια αργότερα ξαναβρέθηκε στον κήπο ενός τουρκικού σπιτιού. Δυστυχώς η ιδιοκτήτρια του σπιτιού είχε κόψει τη βάση της στήλης για να τη χρησιμοποιήσει σαν βάζο για τα λουλούδια της. Σήμερα η στήλη φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη.

Ακούστε  αυτό  το  υπέροχο  τραγούδι   εδώ

 https://www.youtube.com/watch?v=gUkabSGrK7I&t=64s&ab_channel=ClaudeAbromont

Βιβλιογραφία:dinfo.gr

wikipedia.org

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης