Η περιοχή της Τραγαίας αποτελεί ένα Βυζαντινό «Μυστρά», μοναδικό στη Νάξο και το Αιγαίο. Και αυτό γιατί στην περιοχή αυτή καταμετρώνται 30 βυζαντινοί ναοί, οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο των χρόνων της Βυζαντινής περιόδου. Ένας από τους σημαντικότερους είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης. Υψώνεται μεγαλόπρεπα μέσα στον ελαιώνα της Τραγαίας μαρτυρώντας την σπουδαιότητα της περιοχής κατά τα βυζαντινά χρόνια. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές πηγές για εκείνη την εποχή, το ίδιο το μνημείο δίνει σημαντικές πληροφορίες μέσα από τις τοιχογραφίες του και την αρχιτεκτονική του. Παρά το πέρασμα των αιώνων, είναι άριστα διατηρημένο χωρίς σημαντικές φθορές.
Βλέποντας κάποιος το μνημείο εξωτερικά αισθάνεται δέος από τον επιβλητικά κυλινδρικό τρούλο, την κεραμοσκεπή κάλυψη, το σπάνιο αρχιτεκτονικό σχέδιο και την απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Είναι ναός σταυροειδής με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς, σχέδιο ασυνήθιστο για τη Νάξο. Οι εσωτερικές διαστάσεις είναι 5,40 x 8,50, ενώ έχει μία θύρα και ελάχιστα παραθυράκια, από όπου μπορεί να εισέλθει λίγο φως. Το κτίσμα έχει μεγάλο αριθμό τοιχογραφιών με 115 παραστάσεις που πρέπει να δημιουργήθηκαν κυρίως τον 11ο αιώνα, μία σχετικά ήρεμη περίοδο της βυζαντινής εποχής. Η σημαντικότερη είναι η τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου στην αψίδα του ιερού, ενώ πολλές ακόμα διακοσμούν τα διάφορα μέρη του ναού όπως: ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και Μιχαήλ, που απεικονίζονται ολόσωμοι.
Επιπλέον αξιοσημείωτες είναι και οι παραστάσεις όπως: η Ανάληψη, η Δέηση, η Σταύρωση κ.α. Στον νάρθηκα δεξιά υπάρχει επιγραφή με αφιέρωση του Ιωάννη Πρωτοσπαθάριου, ο οποίος ήταν βυζαντινός αξιωματούχος. Αυτός ο σπουδαίος ναός, κοντά στον εξίσου σημαντικό της Πρωτόθρονης αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής κατά τη βυζαντινή εποχή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Γιώργος Ανωμερίτης «βυζαντινό πάρκο Τραγαίας Νάξου», εκδόσεις Μίλητος (2009)
- Μαστορόπουλος Γεώργιος, Νάξος «Το άλλο κάλλος» (2006)
ΣΑΛΤΕΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (Α2)