Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου το 1925. Είναι σύνθετης, μικρασιατικής και κρητικής καταγωγής. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το βραβείο ειρήνης Λένιν το 1983.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ το 1964 συνέθεσε το πιο αναγνωρίσιμο ίσως ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι « Ζορμπάς», βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασσική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Ωστόσο το πιο σημαντικό του έργο η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών, Ελλήνων και ξένων.

Χάρη στη μελοποιημένη ποίηση του Μ. Θεοδωράκη, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Λακάνου Γιώργος

Σχολιάστε

Top