Κουλουράκια πορτοκαλιού

3φλ ελαιόλαδο

2φλ ζάχαρη

1/2φλ κανελόζουμο

1/2φλ χυμό πορτοκαλιού

1/2 λεμόνι χυμό

1κ.γλ.σόδα

1/4φλ τσίπουρο

11/2φλ σουσάμι

2κ.γλ μπέικιν πάουντερ

αλεύρι μαλακό ή για όλες της χρήσεις όσο σηκώνει (περίπου 1200γρ).

Εκτέλεση

Για τα εύκολα και αφράτα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι, φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο , βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά. Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίσουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει . Το αφήνουμε να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1200γρ με το μπέικιν πάουντερ ) Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο . Προσθέτουμε ,το κανελόζουμο ,το τσίπουρο και το αλεύρι ,το 1 κιλό με μιας και το υπόλοιπο λίγο-λίγο, όσο παίρνει (περίπου 1200γρ αλεύρι στο σύνολο).

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή . Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια .

Τα πλάθουμε και τα βουτάμε  στο σουσάμι. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά  σε καλά προθεεμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα ,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.