3D PRINTING

Η τρισδιάστατη εκτύπωση ή αλλιώς 3D Printing είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά όπως πλαστικό, PLA (ένα συνηθισμένο υλικό από ζαχαρότευτλο, σόγια κλπ) και άλλα. Είναι ένας τρόπος κατασκευής αρκετά διαδεδομένος, καθώς είναι φθηνός, γρήγορος και εύκολος στην χρήση. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή μοντέλων και πρωτότυπων από σχεδιαστές και μηχανικούς. Εφευρέθηκε του 1982 από τον Chuck Hull. Η αρχική ιδέα ήταν η τοποθέτηση χιλιάδων λεπτών στρώσεων πλαστικού, με σκοπό την δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων. Η διαδικασία κατασκευής είναι πολύ απλή. Αρχικά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο θα περιέχει το αντικείμενο που θα κατασκευαστεί. Στην συνέχεια διαλέγουμε ένα υλικό, το οποίο ταιριάζει καλύτερα με την κατασκευή. Μόλις φορτωθεί το αρχείο, όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο εκτυπωτής.

Επίσης, το 3D Printing μπορεί να καλυτερέψει την ζωή των ανθρώπων. Βοηθάει στην κατασκευή κοσμημάτων, στα υποδήματα, στην αρχιτεκτονική, στην μηχανική, ακόμη και στην εκπαίδευση. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι το 3D Printing είναι το σημαντικότερο τεχνολογικό εύρημα των τελευταίων ετών παγκοσμίως.

Φέτος όμως, για πρώτη φορά στο σχολείο μας, τα παιδιά διδάσκονται κάθε Τετάρτη το 3D Printing.
Ακολουθεί μια σύντομη συνέντευξη με τον δάσκαλο του 3D Printing:

- Γιατί τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτήν την δραστηριότητα;

- Διότι είναι το παρόν και το μέλλον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης, μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό.

- Σε τι βοηθάει;

- Καταρχάς το 3D Printing δεν έχει όρια. Οτιδήποτε θέλεις να εκτυπώσεις, το σχεδιάζεις και με την τεράστια ποικιλία υλικών που διαθέτει, το εκτυπώνεις. Τέλος, δεν δεσμευόμαστε μόνο με αυτό που κάνουμε στο σχολείο, καθώς είναι μόνο ένα μέρος του 3D Printing, αλλά αυτό που κάνουν οι άλλοι στον κόσμο.

Εικόνα2

Πηγές: https://www.enoworx.gr/3d-printing

https://el.wikipedia.org/wiki/Τρισδιάστατη_εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Νικόλας Νικολούδης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης